Annons

Annons

Långkokad köttfärssås

När köttfärssåsen får riktigt god tid på sig så utvecklas smakerna på ett fantastiskt sätt.

Recept: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft

Recept: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

Långkokad köttfärssås

GL
6 portioner
Tid: 20 minuter + 7–8 timmar i ugn

2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
4 morötter
5–6 jordärtskockor
1 msk olivolja till stekning
1 msk smör till stekning L
600 g nötfärs
100 g svarta oliver, urkärnade
100 g tomatpuré
100 g semitorkade tomater
1 msk torkad oregano
2 burkar passerade tomater, à 400 g
salt
nymald svartpeppar

Annons

Garnering och tillbehör
600 g pasta G
några blad färsk basilika
färskriven parmesan

Gör så här
1. Skala schalottenlök och vitlök och finhacka dem. Skrubba morötterna och skiva dem på snedden. Skrubba jordärtskockorna och skär dem i bitar.
2. Hetta upp hälften av oljan och smöret i en stekpanna. Bryn färsen tills den får fin färg. Ta upp och lägg åt sidan.
3. Hetta upp resten av fettet och fräs lök och vitlök mjuk. Tillsätt morötter och jordärtskockor och fräs ytterligare några minuter.
4. Tillsätt oliver, tomatpuré, semitorkade tomater och oregano och låt det sjuda med grönsakerna 5–6 minuter på medelvärme. Rör om någon gång under tiden. Lägg tillbaka köttfärsen och tillsätt de passerade tomaterna. Smaka av med salt och svartpeppar.
5. Häll allt i en stor ugnsform med lock eller i en ugnssäker gryta. Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 120° och låt grytan stå 7–8 timmar.
6. Koka pastan och servera den med köttfärssåsen. Toppa med färsk basilika och parmesan.

Fler goda långkok

Bräserad lammstek

Daube à la Provence

 

Läs också

(44)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar