Annons

Annons

Lammstek med lättfixade tillbehör

Lamm hör påsken till! Det går självklart lika bra att göra rätten med lammstek med ben. Allra godast är lammsteken nystekt.

Recept: All over press

Recept och foto: All Over Press

Lammstek med karl­johanspotatis och spenatsallad

GL
6 portioner
Tid 40 minuter + 1 timmes blötläggning + ca 1 timme 45 minuter i ugn

1 urbenad lammstek, ca 1,2 kg
6 kvistar rosmarin
4 stora vitlöksklyftor
finrivet skal av 1 citron
1 msk salt
1 tsk nymald svartpeppar
steksnöre

Annons

Karljohanspotatis
10 g torkad karljohanssvamp
1 kg sparrispotatis

Spenatsallad med bacon
ca 150 g bacon i tjocka skivor
2 buntar sparris à 250 g
ca 100 g babyspenat
1 rödlök
2 msk söt svensk senap, t ex Graveleij G
2 msk olivolja
2 msk pressad citron
salt och nymald peppar

Gör så här
1. Skär grunda snitt runtom lammsteken. Hacka rosmarin och vitlök fint och blanda med citronskal, salt och peppar. Gnid in blandningen på båda sidor av köttet. Rulla ihop till en stek och bind om med steksnöre. Stick en kötttermometer mitt i steken.
2. Karljohanspotatis: Lägg svampen i kallt vatten 1 timme. Ta upp och pressa ur vattnet och hacka svampen grovt. Skär potatisen i fina skivor med skal på, blanda med svamp, salt och peppar på plåt med bakpapper.
3. Sätt ugnen på 175°. Lägg lammsteken ovanpå potatisen och stek mitt i ugnen ca 1 timme 45 minuter tills innertemperaturen är 65–70°. Låt köttet vila 15 minuter.
4. Spenatsallad: Skär fläsket i små bitar och stek det knaprigt i torr panna. Bryt eller skär bort nedersta delen på sparrisstjälkarna. Koka sparrisen 2–3 minuter. Skölj och torka spenaten. Skala och skiva rödlöken tunt.
5. Blanda senap, olja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Vänd samman bacon, sparris, spenat och rödlök med dressingen.
6. Skiva köttet och servera med potatisen och spenatsalladen.

Laga en hel meny och kombinera lammet med:

Lyxiga blinier med laxrom

Vit chokladmousse med syltad citrustopping

 

Läs också

(6)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar