Annons

Annons

Laga Mauds goda laxbiffar!

Den rökta laxen ger fin smak utan att dominera. Fina kokta rödbetor kan du hitta i grönsaksdisken.

Recept: Maud Onnermark
Foto: Ulrika Pousette

Laxbiffar med sallad och basilikasås

G L
6 portioner
Tid: 30 minuter

1 bit färsk laxfilé, 750 g
1 bit kallrökt lax, 250 g
1 dl finskuren gräslök
½ dl hackad dill
¾ tsk salt
nymald svartpeppar
smör till stekning L

Annons

Sallad
ca 250 g blandad sallad och salladsskott
2 morötter
500 g kokta rödbetor
2 tsk pressad citron
¾ dl solros- och pumpafrön, rostade

Basilikasås
1 ägg
2 tsk dijonsenap
1 kruka basilika
2 dl neutral olja
½ vitlöksklyfta, pressad
3 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Gör så här
1. Skär bort skinn och ben från laxen. Skär all lax i mindre bitar och finfördela i matberedare, men kör inte för länge. Tillsätt gräslök, dill, salt och peppar och kör snabbt samman det.
2. Forma 12 små biffar och lägg dem på en skärbräda.
3. Basilikasås: Lägg ner ägget i kokande vatten och koka 3 minuter och lägg det sedan i kallt vatten. Lägg senapen i en mixerskål. Gröp ur ägget däri. Lägg ner basilikabladen och mixa. Tillsätt oljan under mixning dropp­vis i början och sedan i en tunn stråle till en tjock sås. Smaka av med vitlök, salt och peppar.
4. Sallad: Fördela salladen på ett stort fat. Koka upp saltat vatten. Hyvla breda remsor av morötterna och förväll dem 1 minut i det kokande vattnet. Klyfta rödbetorna. Fördela morotsband och rödbetor på salladen. Pressa över citronsaften och strö över fröna.
5. Hetta upp smöret och stek biffarna någon minut på varje sida. Servera dem nystekta med salladen och basilikasåsen.

Andra goda laxrecept

Läcker mangosalsa till stekt lax

Grilla laxen med grönsakssalsa i små paket

Gravad lax med ricotta och örter

 

Läs också

(30)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar