Annons

Annons

Laga indisk Tikka masala på svenska julkryddorna

Garam masala är en mycket god kryddblandning som doftar svenska julkryddor. Rätten är även god att göra med lamm eller fisk.

Recept: Marie Melchior Foto: Betina Hastoff

Recept: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft

Tikka masala med kyckling

G L
6 portioner
Tid: 1 timme 10 minuter + 4 timmar marinering

1 kg kycklingbröstfiléer

Yoghurtmarinad
5 cm färsk ingefära
4 dl matyoghurt, 10 % L
3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk gurkmeja
1 msk garam masala
1 msk stötta korianderfrön
1 msk stött spiskummin
2½ tsk salt

Annons

Kryddsås
1 gul lök
3 msk rapsolja till stekning
½ dl tomatpuré
1 msk stött kardemumma
1 msk chiliflakes
1 msk garam masala
2 burkar krossade tomater à 400 g
1 burk kokosmjölk, 400 ml

Till servering
300 g basmatiris
1 kruka koriander

Gör så här
1. Yoghurtmarinad: Skala och riv ingefäran. Rör yoghurten med ingefära, pressad vitlök och resten av kryddorna.
2. Skär kycklingfiléerna i 3–4 bitar på längden, vänd ner dem i marinaden och täck med folie. Ställ in i kylskåp och låt marinera minst 4 timmar.
3. Kryddsås: Skala och hacka löken och stek den i olja i en gryta. Tillsätt tomatpuré och kryddor och låt det steka med 2–3 minuter. Häll på de krossade tomaterna och låt såsen sjuda i 30 minuter tills den tjocknar. Rör i den då och då under tiden. Tillsätt kokosmjölken och låt den sjuda sakta ytterligare 20–30 minuter, tills konsistensen är tjock.
4. Sätt ugnen på 200°.
5. Ta upp kycklingen från marinaden och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stek mitt i ugnen 10–12 minuter. Dela stora bitar, lägg ner i såsen och låt dem sjuda med cirka 8 minuter tills de är genomstekta.
6. Servering: Koka riset enligt förpackningen och servera det till rätten och garnera med korianderblad.

Basmatiris: Är ett mycket gott långkornigt ris som inte klibbar och har en lite nötaktig smak. Skölj alltid riset i flera omgångar innan du kokar det.

Gör läckert julgodis efter maten:

Tjong gräddkola

Chokladtoppade katrinplommon

Apelsinkola

Knaprig nötkaramell

Delikata romkulor

Läs också

(1)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar