Annons

Annons

Kycklingbröst med ugnsbakade rotsaker och örtmajonnäs

Rotgrönsakerna sköter sig själva i ugnen medan du tillagar kycklingen och majonnäsen.

Recept: Linda Letelier Hansson Foto: Carin Pålsson

Recept: Linda Letelier Hansson
Foto: Carin Pålsson

Kycklingbröst med ugnsbakade rotsaker och örtmajonnäs

GL
4 portioner
Tid: 40 minuter

4 kycklingfiléer, ca 600 g
salt och nymald svartpeppar
1 msk olivolja
25 g smör L

Ugnsbakade rotsaker
4 morötter
4 potatisar
1 liten rotselleri
1 stor palsternacka
2 msk olivolja

Annons

Majonnäs
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
2 kvistar färsk timjan
2 kvistar färsk oregano
2 kvistar färsk mynta
2 dl rapsolja
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Garnering
1 påse späda salladsblad, 70 g
ev rucolablommor och rädisor

Gör så här
1. Rotsaker: Sätt ugnen på 250°. Tvätta rotsakerna. Skala endast rotsellerin. Skär grönsakerna i bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och salta. Baka i mitten av ugnen cirka 30 minuter, tills de fått färg och mjuknat.
2. Salta och peppra kycklingen. Bryn kycklingen på båda sidor i olivolja och smör. Sänk värmen och ös smöret över kycklingen. Sätt i en stektermometer i tjockaste filén och stek på svag värme tills temperaturen är 68°. Låt köttet vila 10 minuter innan du skär upp filéerna.
3. Majonnäs: Knäck ägget i en cylinderformad skål, tillsätt dijonsenap, vitlöksklyfta och repade kryddor och använd stavmixer till att göra majonnäsen. Tillsätt rapsoljan i en tunn stråle medan du mixar. Smaka av med salt och peppar.
4. Lägg salladsbladen på ett stort fat och sedan rotfrukter och kycklingfiléer. Garnera ev med tunt skivade rädisor och eventuellt rucolablommor och ringla över örtmajonnäs.

Mer gott med kyckling

Krispig kycklingsallad med bacon och äpple

Mauds kycklingfilé i krämig senapssås

Perfekt fredagsmys – pitabröd med tandoorikyckling

 

Save

Save

Läs också

(29)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar