Annons

Annons

Kuvertbröd till festmiddagen

Lång jästid får smakerna i brödet att utvecklas ordentligt.

Av Camilla Zarah Lawes Foto: Columbus Leth

Recept Camilla Zarah Lawes Foto: Columbus Leth

Kuvertbröd

L

18 stycken

5 g jäst
4 dl kallt vatten
2 dl naturell yoghurt, 3 % L
1 msk havssalt
1 msk rörsocker
knappt 1 dl dinkelmjöl, 50 g
knappt 1 dl grahamsmjöl, 50 g
ca 9 dl vetemjöl, 550 g
pensling
olivolja

Annons

Gör så här
1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt yoghurt, salt och socker.
2. Tillsätt alla mjölsorter, men spara lite av vetemjölet till utbakning, och arbeta degen ordentligt tills den är smidig och släpper bunkens kanter, 10–12 minuter.
3. Smörj en skål med olivolja, lägg i degen, täck med plastfolie och låt jäsa i kylskåpet till nästa dag.
4. Stjälp upp degen på ett mjölat ­underlag. Knåda den något och forma den till två längder. Skär varje längd i 9 bitar och rulla dem till runda bullar på ett bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk 1 timme. Sätt mot slutet av tiden ugnen på 220°, och sätt också in en plåt i ugnen.
5. Dra över bakplåtspapperet med bullarna till den heta plåten och grädda bröden cirka 12 minuter eller tills de fått fin färg och skorpa. Låt dem svalna på galler.

Fler goda bröd

Rostbröd med knaprig skorpa

Grovt sandwichbröd

Kalljästa dinkelbullar med fin skorpa

 

Läs också

(1)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar