Annons

Annons

Kryddig äppel- och päronmarmelad

Det här är ett franskt gammalt recept, där resultatet är lika gott till söta som salta rätter.

Syrlig-päron-appelmarmelad

Recept: Camilla Zarah Lawes Foto: Columbus Leth

Syrlig päron- och äppelmarmelad

G

Tid: 40 minuter

3 dl strösocker
1 dl vatten
6 hela kardemummakapslar eller 1 tsk kardemummakärnor
4 hela kryddnejlikor
½ vaniljstång, snittad
skal och hinnfritt fruktkött av 1 ekologisk citron
3 päron, medelstora
6 äpplen, medelstora

Annons

Gör så här
1. Mät upp socker, vatten och alla kryddor samt vaniljstången snittad på längden i en kastrull.
2. Skala av det yttersta gula skalet på citronen med potatisskalare och hacka det. Häll det i kastrullen. Koka upp och sjud tills sockret har smält.
3. Skär bort allt skal från citronen och skär ut hinnfria klyftor, skär ­sedan klyftorna i små bitar. Skär päronen och äpplena i 1 cm stora tärningar. Häll alltsammans i sockerlagen och låt allt småputtra 15–20 minuter utan lock. Rör om då och då.
4. Häll upp marmeladen på rena, torra burkar. Förvara i kylskåp.

Fler goda marmelader

Plommonmarmelad med citron och ingefära

Snabb citrusmarmelad

Äppelsylt med ingefära

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar