Annons

Annons

Krämig gratäng med rotfrukter och italienska ostar

Krämig gratäng med krispig topp i häftigt cerise färg i botten.

Foto: Simon Brown/timesincuk.com och Shutterstock

Foto: Simon Brown/timesincuk.com och Shutterstock

Gratäng med rödbetor, potatis och taleggio

G L
8 portioner till buffé
Tid: 30 minuter + tid i ugn

600 g fast potatis
35 g rumsvarmt smör + smör till formen L
1 vitlöksklyfta
1½ tsk salt
nymald svartpeppar
3 rödbetor, 300 g
1 + 1 tsk timjan
2½ dl crème fraiche L
2½ dl mjölk L
100 g taleggioost L
30 g parmesan
5 msk ströbröd G L

Annons

Gör så här
1. Skala och skiva potatisen i tunna skivor med hjälp av en mandolin ­eller matberedare.
2. Sätt ugnen på 180°.
3. Smörj en ugnsform cirka 30×20 cm med smör.
4. Lägg hälften av potatisskivorna i ett överlappande mönster på formens botten, pressa över vitlöksklyftan och fördela den över potatisen. Strö över lite av saltet och pepparn.
5. Skrubba eller skala rödbetorna och skiva också dem mycket tunt, lägg dem i formen och strö över 1 tsk timjan och lite av saltet. Vispa ihop crème fraiche och mjölk och fördela hälften över rödbetorna. Avsluta med resterande potatis i ett överlappande mönster och resten av saltet och pepparn. Häll över resterande mjölkblandning.
6. Riv taleggion grovt och parmesan­osten fint och blanda dem med ströbrödet och 1 tsk timjan. Strö det över potatisen och fördela smöret i små klickar över ostblandningen.
7. Grädda cirka 1 timme och 10 minuter i nedre delen av ugnen tills gratängen är krispig och gyllenbrun och potatis och rödbetor känns mjuka när du sticker i gratängen. Täck formen med aluminiumfolie om den börjar bli brun för tidigt.

Fler goda vegetariska rätter till julbordet:

Mauds godaste grönkålssallad

Härlig julsallad med kryddiga smaker

Mauds kryddiga linsröra

 

Läs också

(18)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar