Annons

Annons

Köttbullar med potatisstomp och spetskål

Variera husmansklassikern! Kalv- eller fläskfärs ger en len smak åt köttbullarna.

Foto: Betina Hastoft

Foto: Betina Hastoft

Köttbullar med potatisstomp och spetskål

L
4 portioner
Tid: 40 minuter

1 dl havregryn
1–2 dl mjölk l
½ gul lök
500 g kalv- eller fläskfärs
1½ tsk salt
nymald svartpeppar
1 krm finriven muskotnöt
1 ägg
olja till stekning

Annons

Potatisstomp
1 kg färskpotatis
2 msk rapsolja
½ dl persilja
salt och nymald peppar

Tillbehör
1 spetskål

Gör så här
1. Blanda havregrynen med mjölken i en skål och låt det svälla 10 minuter.

2. Potatisstomp: Skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

3. Riv löken fint. Blanda ner den i mjölkblandningen tillsammans  med färs, salt, peppar, muskotnöt och ägg och rör till en smet.

4. Forma färsen till köttbullar, gärna med hjälp av en sked. Hetta upp olja i en panna och stek köttbullarna gyllenbruna.

5. Krossa den kokta potatisen med en potatisstöt eller gaffel. Rör ihop den med rapsolja och persilja, smaka av med salt och peppar.

6. Ansa spetskålen och skär den i kvartar. Skär bort lite av stocken men låt lite sitta kvar. Lägg klyftorna i lite lättsaltat kokande vatten i en vid kastrull och ånga kålen under lock 4–6 minuter. Den ska ha lite tuggmotstånd kvar.

7. Servera de nystekta köttbullarna med stomp och spetskål.

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar