Annons

Annons

Kokoskatter

Vem vill inte ha en kokoskatt till kaffet? Lite extra pyssel är väl värt besväret.

Foto: Peter Kam

Foto: Peter Kam

Kokoskatter

L

5 dl vatten, fingervarmt
50 g jäst
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
125 g smör, rumsvarmt L
12 dl vetemjöl

Fyllning
1 dl mjölk L
3 dl kokosflingor
75 g smör, rumsvarmt L
1 1/2 dl florsocker
1 st äggula
25 g smör L
1 msk kanel

Annons

Garnering
russin – till öron
1 st ägg
1/2 dl kokosflingor

Glasyr
1/4 dl florsocker
några droppar vatten

Gör så här
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt, smöret i klickar och det mesta av vetemjölet (spara ca 1 dl till utbakning). Arbeta degen kraftigt till en smidig deg, ca 5 minuter i maskin (ca 10 min för hand). Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
2. Gör fyllningen: koka upp mjölken och häll den över kokosen. Rör om och låt svalna. Rör smör och florsocker. Tillsätt kokos och äggula och blanda väl.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela i två delar. Kavla ut delarna till rektangulära plattor ca 30 x 40 cm.
4. Bred på ett tunt lager smör och strö på kanel. Vik degen en gång från långsidan.
5. Skär i 12-14 kvadrater. Lägg ca 1 msk kokosfyllning på varje. Vik in hörnen mot mitten. Tryck ihop och forma till en rund bulle. Vänd bullen så att skarven kommer nedåt och lägg i stora bullformar på plåt.
6. Klipp två sneda jack i bullen och vik dem uppåt som kattöron. Tryck dit russin i hålen, som ögon. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225°.
7. Pensla med ägg och strö över kokos. Grädda mitt i ugnen 9-10 minuter. Låt svalna på galler.
8.  Blanda florsocker och lite droppar vatten till en fast och slät glasyr. Doppa en tandpetare i glasyr och måla morrhår på katten.

Mer kanelbullar:
Kanelbullar med saffran à la Iris
Kanelbulla
Kanelknopar
Kanelbullenystan

Läs också

(5)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar