Annons

Annons

Koka lutfisk – i mikro och i ugn

Det är enkelt att koka lutfisk. Så här gör du.

Recept: Maud Onnermark Foto: Ulrika Pousette

Lutfisk i mikrovågsugn

Beräkna 1 kilo lutfisk till 3 personer, gäller för båda recepten.

1. Blötlägg fisken i kallt vatten under natten eller några timmar. Byt vatten några gånger under tiden. Längre blötläggning ger fastare fisk.

Annons

2. Dela fisken i 6 bitar. Salta dem runt om, beräkna 2 tsk salt till 1 kilo lutfisk. För snyggaste resultat, linda in varje bit i plastfolie och lägg dem i en mikrosäker form. Du kan också lägga bitarna direkt i formen och täcka formen med plastfolie.

Gilla Matmagasinet på Facebook

3. Tillaga fisken på full effekt cirkaa 12 minuter. Låt stå en stund för värmeutjämning. Lägg upp bitarna på serveringsfat och häll bort vattnet. Obs! Tänk på att när du tillagar i mikrovågsugn ska du inte tillaga mer än ett kilo åt gången. I mikrovågsugn är det mängden som avgör tiden.

 

Lutfisk i vanlig ugn

1. Sätt ugnen på 250°.

2. Skär fisken i bitar och salta dem. Lägg dem i en ugnslångpanna.

3. Täck med aluminiumfolie och ugnskoka fisken cirka 40 minuter. Fisken ska vara vit och mjäll. Häll av vattnet som bildas.

 

Mer gott med lutfisk:

Lutfisksufflé

De bästa tillbehören till lutfisk

Laga lutfisk som Årets kock

 

Läs också

(3)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar