Annons

Annons

Koka en fantastiskt god och näringsrik grönkålssoppa!

En färgglad soppa fylld med A-, B-, C-, E- och K-vitaminer samt folsyra, kalcium, jod, järn, magnesium och zink. Förutom otroligt näringsrik är den också mycket god! Byt ut hönsbuljongen till grönsaksbuljong så blir soppan vegetarisk.

Recept: Linda Letelier Hansson Foto: Carin Pålsson

Recept: Linda Letelier Hansson Foto: Carin Pålsson

Grönkålssoppa

L

4 portioner
Tid: 20 minuter

2 stånd färsk grönkål eller 500 g färdighackad
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk smör L
2 msk vetemjöl
9 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar L
2 dl vispgrädde L
salt och nymald svartpeppar
ev chiliflakes

Annons

Garnering och tillbehör
små fina grönkålsblad
1 msk rapsolja
2 dl crème fraiche L

Gör så här 
1. Hacka kålen (om du använder hela stånd), löken och vitlöken.
2. Stek löken och vitlöken i smöret försiktigt utan att det tar färg. Tillsätt mjölet och rör om. Tillsätt sedan vatten och buljongtärningar. Koka upp och tillsätt sedan kålen och låt koka 5 minuter.
3. Mixa soppan med en stavmixer.
4. Tillsätt grädden och smaka av med salt, nymald peppar och eventuellt några chiliflakes.
5. Fräs några grönkålsblad frasiga i lite rapsolja.
6. Häll upp soppan i varma skålar. Klicka i en sked crème fraiche i varje skål och garnera med de stekta grönkålsbladen.

Baka ett gott bröd till soppan:

Rostbröd med rosmarin och havssalt

Örtbröd med mozzarella

Saftigt dinkelbröd

 

Läs också

(1)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar