Annons

Annons

Klassisk köttfondue med fyra såser

Köttfondue – vilken nostalgitripp! Om man vill kan man servera klyftpotatis, pommes frites eller potatisgratäng till. Låt alla få var sitt spett med var sin färg.

Foto Eva Hildén Smith

Recept: Elisabeth Johansson. Foto: Eva Hildén Smith

Recept på klassisk köttfondue med fyra såser och potatis

G L
6 portioner

1 kg oxfilé eller annat oxkött, t ex utskuren biff
2 gula lökar
1 zucchini, grön eller gul
300 g skogschampinjoner
2 röda paprikor
ca 1½ liter neutral olja, t ex raps- eller majsolja

Annons

Gör så här
1. Börja med att göra de såser du önskar.
2. Skär köttet och grönsakerna i cirka 3 cm stora bitar och lägg upp på fat.
3. Hetta upp oljan på spisplattan och ställ sedan fonduegrytan mitt på bordet. Trä på valfri råvara på spetten och stick ner i oljan i omgångar. Servera såserna till.

Pepparrotschilisås

G L

2 dl chilisås, Heinz
1 msk riven pepparrot

Gör så här
Blanda samman till en kryddig sås.

Chili-bea

G L
Estragon är färsk dragon i vinäger, och har en väldigt tydlig dragonsmak. 

250 g smör L
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
½ dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 msk estragon eller 3 persiljestjälkar + torkad dragon
3 äggulor, rumsvarma
1 msk hackad persilja
1 msk chilisås, Heinz
1 msk chipotle paste
salt
nymald svartpeppar

Gör så här
1. Smält smöret tills det fått en fin ljusbrun färg. Låt smöret svalna något. Skala schalottenlöken och vitlöken och hacka fint.
2. Koka vatten, vinäger, lök, vitlök och estragon några minuter. Sila och låt vätskan svalna.
3. Vispa äggulorna och vätskan till ett skum över ett vattenbad. Tillsätt smöret i en tunn stråle. Ta inte med bottensatsen. Tillsätt persilja, chilisås och chilipasta och smaka av med salt och peppar och ev mer dragon.

Örtsås

G L

2 dl crème fraiche L
1 msk finhackad timjan
2 msk finhackad basilika
1 tsk flytande svensk honung
1 vitlöksklyfta, hackad
salt
nymald svartpeppar

Gör så här
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Långpepparsås

L

4 msk hackad lök
1 msk smör L
5 dl oxbuljong
1 msk balsamico
1 tsk honung
1 msk soja
4–5 långpepparkapslar
2 dl vispgrädde L
1 msk vetemjöl
salt och peppar

Gör så här
1. Fräs löken i smöret. Tillsätt alla ingredienser utom grädde och vetemjöl. Koka ner tills cirka 2/3 återstår.
2. Häll i grädden och koka upp. Rör  ut vetemjölet i lite kallt vatten. Häll ner i såsen. Låt koka 5–7 minuter under omrörning då och då. Smaka av med salt och lite peppar. Sila såsen.

Klyftpotatis

G L

3 bakpotatisar
2 msk olivolja
salt eller örtsalt

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°. Skär potatisen i klyftor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och vänd klyftorna i oljan och sätt in i ugnen 20–25 minuter.

2. Vänd dem efter halva tiden. Ta ut potatisen och strö över salt eller örtsalt.

 

Ännu mer fondue:

Buljongfondue med fyra såser

 

Läs också

(17)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar