Annons

Annons

Kladdkaka med ganache och hallonmousse

Uppgradera kladdkakan med en frisk mousse av hallon på toppen. Det ser mycket proffsigare ut än det är svårt att göra!

Foto: Peter Kam

Foto: Peter Kam

Recept på kladdkaka med ganache och hallonmousse

L
10–12 bitar

Chokladbotten
100 g smör L
2½ dl strösocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1½ dl vetemjöl
2 ägg

Ganache
150 g mörk choklad L
2 msk smör L
4 msk grädde L

Annons

Hallonmousse
300 g tinade hallon
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde L
½ dl vatten
1 dl strösocker

Garnering
färska och/eller frystorkade hallon

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°.

2. Smörj och mjöla en rund form, ca 24 cm i diameter, med avtagbar kant. Smält smöret i en stor kastrull på låg värme. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ner det i smöret. Vispa ner äggen. Fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen 14–18 minuter. Stickan ska vara lite, lite kladdig när kakan är klar.

3. Ganache: Smält chokladen med smöret och grädden. Bred detta över kakan precis när du tagit ut den ur ugnen. Ta bort kanten på formen och gör rent, sätt sedan tillbaka den. Låt kallna medan du gör hallonmoussen.

4. Hallonmousse: Mixa hallonen och passera dem genom en finmaskig sil. Blötlägg gelatinbladen cirka 10 minuter. Vispa grädden och blanda ner de mixade hallonen. Koka upp vatten och socker, och smält ner till en sockerlag. Ta upp och krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i den halvvarma sockerlagen och rör om. Rör ner lite av hallongrädden i sockerlagen och rör om. Häll över socker­lagen i resten av hallon­grädden och vispa ihop. Häll sedan moussen på den kalla kakan och ställ i kylskåpet minst 3 timmar. Garnera med hallon.

Fler härliga recept på kladdkakor

Jämtländsk kladdkaka med messmörsganache och hjortrongrädde 

Kladdkaka med karamelltvist

Kladdkaka med karamelliserade pistaschenötter

Kladdkakerutor med kola och marshmallows

Kladdkaka med vit chokladmousse och jordnötter

Lyxkladdkaka med chokladtäcke

Kladdkaka med choklad- och ingefärskola

Läs också

(4)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar