Annons

Annons

Kall gurksoppa med varmrökt lax

Soppan är mild och syrlig och serveras kall. Till serverar vi varmrökt lax och knapriga krutonger av rågbröd.

Recept: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

Kall gurksoppa med varmrökt lax

G L

6 portioner
Tid: 30 minuter + tid att svalna

3 gurkor
2 schalottenlökar
1 knippe dill
50 g babyspenat
3 dl naturell yoghurt L
5 dl hönsbuljong, kall G
2 msk vit balsamvinäger
salt och nymald svartpeppar

Annons

Rågbrödskrutonger
3 skivor rågbröd G
1 msk olivolja
1 tsk salt

Tillbehör
300 g varmrökt lax

Gör så här
1. Skala två av gurkorna och låt den tredje behålla skalet. Halvera gurkorna på längden och skrapa ur kärnorna med en liten sked. Skär gurkorna i grova bitar.
2. Hacka schalottenlök, dill och spenat grovt. Lägg alltsammans i en matberedare eller mixer tillsammans med gurkan, yoghurt, hönsbuljong och balsamvinäger. Mixa alltsammans till en jämn soppa och låt den kylas 1 timme i kylskåp.
3. Rågbrödskrutonger: Sätt ugnen på 200°. Skär rågbröd i tärningar och vänd dem i olja och salt. Fördela tärningarna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta dem 8–10 minuter tills de är spröda.
4. Servering: Vispa upp gurksoppan och smaka av om det behövs salt och peppar eller mer vinäger. Servera soppan med den varmrökta laxen i bitar och rågbrödskrutonger.

Fler recept på kalla soppor:

Kall paprika- och tomatsoppa

Melonsoppa och getoststänger

Mauds gula och så goda gazpacho

 

Läs också

(100)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar