Annons

Annons

Julpaj med lax, spenat och fetaost

En ljuvligt krämig paj till julbordet eller att göra på resterna. Du kan också göra laxpajen i en långpanna, 25x35 cm.

Av: Lena Söderström Foto: Ulrika Pousette

Foto: Lena Söderström Foto: Ulrika Pousette

Stor julpaj med lax och spenat

8 portioner
Tid: 1 timme 20 minuter

1 förgräddat pajskal med höga kanter, ca 22 cm i diameter (1½–2 satser pajdeg, här hittar du grundrecept på pajdeg)

Fyllning
1 purjolök
300 g fryst bladspenat, tinad
2 msk smör
1 hönsbuljongtärning
250 g ricottaost
250 g gravad eller kallrökt lax i skivor
100 g fetaost
3 msk pinjenötter
timjan till garnering

Annons

Äggstanning
4 ägg
4 dl grädde
4 dl riven ost
½ krm riven muskotnöt

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Skiva purjo­löken tunt. Krama vätskan ur spenaten och hacka den grovt.
2. Fräs purjon i smöret. Smula över buljongtärningen. Blanda i spenaten.  och låt svalna. Blanda i ricottan.
3. Vispa äggstanningen. Varva spenatröran, laxskivor och äggstanning i pajskalet i 2–3 lager. Avsluta med laxskivor och äggstanning. Smula över fetaost och strö över pinjenötter.
4. Täck pajen med oljad aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare cirka 20 minuter tills äggsmeten stelnat och pajen fått fin färg. Garnera med timjan­kvistar.

Mer gott till julbordet:

Mauds snabba köttbullar

Mauds bästa sillar

Kanelknäck

Spröda saffransdrömmar

Läs också

(255)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar