Annons

Annons

Italienska köttbullar som alla gillar

Både köttbullar och tomatsås kan förberedas i god tid och sättas in i ugnen samtidigt som broccolin.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen. Foto: Betina Hastoft

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen. Foto: Betina Hastoft

Italienska köttbullar i tomatsås

G
6 portioner
Tid: 1 timme + 20 minuter i ugn

Tomatsås
1 lök
1 morot
1 paprika, röd
2 msk olivolja
3 burkar finkrossade tomater à 400 g
1 msk strösocker
1 msk balsamvinäger
50 g mascarpone eller annan färskost L
1 kruka basilika
salt och nymald svartpeppar

Annons

Köttbullar
2 schalottenlökar
10 blad salvia, färsk
800 g nötfärs
2 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
2 ägg
1 msk ströbröd G
3 msk riven parmesan
olja till stekning

Gratinering
125 g mozzarella L
½ dl riven parmesan

Ett riktigt bra vintips till köttbullarna hittar du här!

Gör så här
1. Tomatsås: Skala lök och morot. Hacka dem och paprika i små tärningar och fräs i olivolja i en gryta 3–4 minuter. Tillsätt tomater, socker och balsamvinäger, och låt småkoka under lock ca 30 minuter.
2. Tillsätt mascarpone och hackade basilikablad (spara några till garnering). Salta och peppra. Smaka av om det behövs mer socker. Håll såsen varm.
3. Italienska köttbullar: Skala löken och finriv på ett rivjärn. Hacka salviabladen fint. Blanda färsen med salt, peppar, ägg, lök, salvia, ströbröd och parmesan till en sammanhängande färs. Rulla färsen till små köttbullar.
4. Stek köttbullarna i omgångar i olja 4–6 minuter, tills de fått fin färg. Lägg dem sedan i en stor ugnsform.
5. Sätt ugnen på 200°. Häll tomatsåsen över köttbullarna på fatet. Hit kan förberedas.
6. Gratinering: Dela mozzarellan i mindre bitar och fördela den över köttbullarna och såsen. Strö över parmesan och gratinera mitt i ugnen 15–20 minuter.
7. Garnera rätten med de sparade basilikabladen.

Fler goda italienare:

Mauds krämiga svamprisotto

Gratinerad pasta med aubergine och italienska ostar

Smörgåstårta på italienska

Älggryta med italienska smaker

 

Läs också

(168)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar