Annons

Annons

Imponera med friterad höna, primörer och kräm på sparrisskal

Jag ville laga en höna i vårens tecken som lämpar sig lika bra som förrätt som vid en sommarbuffé. Viktigt har varit att använda hela hönan och att visa att även skalen på sparrisen kan bli grunden till en utmärkt sås.

Unknown-1

Recept: Niklas Pallgren

Friterad höna och svamp med vårprimörer, ramslök och kräm på sparrisskal

Friterad höna
1 höna
1 citron, rapsolja, salt och peppar
50 g smör
ca 2 msk vetemjöl
1⁄2 dl vitt torrt vin
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk (3%)
2 msk hönsbuljong
plockat hönskött
150 g god Parmigiano Reggiano
500 blandad svamp (svart trumpetsvamp, kantarell, skogschampinjon)
salt och svartpeppar
vetemjöl
ägg
panchoströbröd

Annons
Gilla Matmagasinet på Facebook

Primörer
4 vita sparrisar
3 morötter i olika färger
5 ramslöskblad
1 msk olivolja
1 msk citron

Sparrisemulsion
skal från sparris
1 äggula
2 tsk citronssaft
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja
Salt och peppar

Gör så här
1. Gnid in hönan med citronskal, salt, peppar och rapsolja. Baka i ugnsfast form, 90° C i 8 timmar. Plocka köttet från hönan.
2. Smält smör, ge det gärna lite brynt karaktär, tillsätt vetemjöl rör runt ett par sekunder. Slå på vin, buljong, grädde och mjölk. Koka ihop och ställ åt sidan. Riv osten och blanda i såsen. Stek svampen krispig, smaka upp med salt och peppar. Skär ner i mindre bitar. Vänd ner svamp och det plockade hönsköttet i såsen, ställ sedan kallt. Forma till bullar och rulla dem i vetemjöl – vispat ägg – panchoströbröd (asiatiskt ströbröd). Fritera dessa i 170° C tills de är gyllenbruna.
3. Koka sparrisen mjuk i saltat vatten. Skala och skiva morötterna så tunt det bara går, helst på en mandolin. Lägg i kallt vatten. Hacka ramslöken, blanda ihop med oliv- oljan och citron, vänd ihop med grön- sakerna. Smaka av med salt och peppar
4. Sparrisemulsion: skal från sparris, 1 äggula, 2 tsk citronssaft 1 tsk dijonsenap, 2 dl rapsolja
Salt och peppar
5. Värm upp rapsoljan. Lägg sparrisskal i en bunke, slå på rapsoljan. Låt stå ca en timme. Ta bort sparriskalen och gör en majonäs på sparrisoljan, smaka av med salt och peppar.

Du kanske också gillar

Kyckling med rökt paprika

Grillad kyckling med couscous och tzatziki

Baconlindad kyckling på grillen

 

Läs också

(1)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar