Annons

Annons

Hummerpizza med picklad silverlök

Srirachasås är en thailändsk het chilisås, uppkallad efter thailändska kuststaden Si Racha. Den picklade silverlöken går bra att förbereda någon dag i förväg.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt, Johnér

Recept: Elisabeth Johansson. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Hummerpizza med picklad silverlök och srirachamajo

L
4 pizzor, 8 portioner
Tid: 1 timme 45 minuter

Pizzadeg
2½ dl vatten
25 g jäst
½ msk havssalt
1 tsk strösocker
1 msk olivolja
6–7 dl vetemjöl special, helst ekologiskt

Annons

Fyllning
100 g färskost med grillad paprika, finns att köpa färdig L
2 hela humrar, frysta går bra
100 g riven ost L
flingsalt
nymald svartpeppar

Srirachamajo
2 msk srirachasås, het chilisås
4 msk majonnäs L

Picklad silverlök
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 silverlökar

Garnering
shiso- eller daikonkrasse, vattenkrasse eller vanlig krasse

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Pizzadeg: Värm vattnet till 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll på det ljumma vattnet. Tillsätt salt, socker och olivolja. Blanda i vetemjölet, lite i taget men spara lite till utbakningen, och arbeta degen smidig 5–10 minuter. Låt degen jäsa cirka 30 minuter under bakduk.
3. Picklad silverlök: Koka upp ättika, socker och vatten, låt svalna något. Skiva löken tunt och lägg skivorna i en glasburk. Häll på den ljumma lagen. När löken svalnat helt är den klar att servera.
4. Dela degen i fyra bitar och kavla ut till avlånga tunna pizzabottnar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
5. Bred färskosten jämnt över bottnarna, men lämna 1 cm vid kanten. Skala och ta ut allt kött ur humrarna. Skär hummerköttet i bitar och fördela det över pizzorna.
6. Strö över den rivna osten och grädda dem 10–15 minuter.
7. Srirachamajo: Rör ihop srirachasås och majonnäs.
8. Ta ut pizzorna ur ugnen, strö över lite flingsalt, peppra och ringla över majon. Strö över krasse och lägg på några lökringar. Servera resten av löken i en skål vid sidan om.

 

Laga mer ur nyårsmenyn!

Förrätt
Laxtartar med forellrom

Musslor med BBQ-dipp

Varmrätt
Helstekt oxfilé med råstekta rotfrukter och tryffelbearnaise

Spenatsallad med hyvlad parmesan

Dessert
Citronsorbet

Dubbel kaffe- och chokladparfait med italiensk maräng

 

Läs också

(7)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar