Annons

Annons

Helstekt ryggbiff med fyllig rödvinssås, kål och lättkokta betor

Det här en riktig lyxrätt som blir extra vacker om du använder både gulbetor och polkabetor. Välj ett kött av extra fin kvalitet.

Recept: Jan-Erik Hagbohm Foto: Tine Guth-Linse

Recept: Jan-Erik Hagbohm
Foto: Tine Guth-Linse

Recept på helstekt ryggbiff med betor, rostad svartkål och rödvinsreduktion

G L

4 portioner
Tid: 45 minuter

800 g hel ryggbiff
salt och nymald svartpeppar
oliv- eller rapsolja till stekning
4–6 polkabetor och gulbetor
300 g svartkål
½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor

Annons

Rödvinsreduktion
3 dl rött vin
1 msk strösocker
½ dl japansk soja
2 msk balsamvinäger
1 msk smör L

Garnering
stor kapris
½ dl rostade pinjenötter

Gör så här
1. Sätt ugnen på 125°. Krydda köttet med salt och peppar runt om. Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttet runt om tills det får fin färg. Efterstek i ugnen på 125° tills innertempen är cirka 55°. Ta ut köttet och låt det vila cirka 10 minuter.
2. Under tiden köttet är i ugnen: Koka betorna mjuka i lättsaltat vatten cirka 25 minuter. Spola dem sedan i kallt vatten, gnid av skalet och skär dem i klyftor. Ta bort nerven på svartkålen och förväll kålen i lättsaltat vatten. Skär kålen grovt.
3. Rödvinsreduktion: Koka alla ingredienserna utom smöret i en ka­strull cirka 15–20 minuter. Vispa ner smöret när du värmt skyn inför serveringen.
4. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och fräs svartkålen tillsammans med skivad vitlök. Lägg i betorna och låt allt bli varmt. Krydda med salt och peppar.
5. Skiva köttet tunt. Lägg upp grönsakerna på varma tallrikar tillsammans med köttet. Ringla rödvinsskyn över. Garnera med stor kapris och grovhackade pinjenötter samt eventuellt lite färska örter.

Fler goda rätter med fina grönsakstillbehör:

Bagna cauda – den varma dippsåsen från Piemonte

Stekt strömming med fänkål, betor och senapskräm

Krämig morotssoppa med crudités

 

Läs också

(19)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar