Annons

Annons

Har du koll på marängen?

Det finns tre olika sorters maräng som alla har olika proportioner mellan socker och äggvita. De tillagas på olika sätt och får därmed olika egenskaper och användningsområden. Har du koll på skillnaderna mellan dem?

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Det här är fransk maräng

”Vanlig” maräng som är torr och krispig rakt igenom, och som gräddas länge på låg temperatur. Socker och äggvita vispas till en styv, fluffig smet.

Det här är schweizisk maräng

Maräng som blir krispig utanpå och seg inuti, som gräddas kort tid på hög temperatur. Till schweizisk maräng vispas äggvita och socker över vattenbad och sedan vidare tills marängen kallnat helt.

Det här är italiensk maräng

Äggvita vispas med en förkokt sockerlag tills smeten kallnat helt. Tillagningen gör den seg och elastisk och den går bra att spritsa på bakverk eller använda till mousser. Kan ätas ogräddad.

Annons

 

Recept på läckra bakverk med maräng:

Färggranna mintmaränger

Mumsig mintchokladtårta

Fryst lingontårta med maränger

Smaskiga lakritsmaränger

Fyllda maränger med hemgjord mangoglass

 

Läs också

(87)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar