Annons

Annons

Hammer burger – höstens godaste vegoburgare

Det finns bara ett sätt att beskriva den här rätten: en superläcker burgare med extra allt.

Recept: Maximillian Lundin Foto: Linus Hallgren

Recept: Maximillian Lundin
Foto: Linus Hallgren

Hammer Burger

GL
4 portioner
Tid: 60 minuter + 1 dygn för blötläggning och pickling

Burgare
½ dl torkade kidneybönor eller 1½ dl färdigkokta
2 dl råris
1 tsk dijonsenap
1 tsk havssalt
olja till stekning

Annons

Pickles
1 morot, skalad
1 rödlök, skalad
2 dl äppelcidervinäger

Majonnäs
2 dl matolja
1 dl sojamjölk
1 msk senap G
2 msk rödvinsvinäger
½ tsk havssalt

The Plant Ketchup
1 morot, skalad och hackad
1 gul lök, skalad och hackad
500 g krossade tomater
1 tsk havssalt
2 msk äppelcidervinäger

Boilers
600 g små runda potatisar
med skal
1 msk paprikapulver
1 msk oregano
1 tsk havssalt
2 msk rapsolja

Dessutom behövs
4 hamburgerbröd GL
2 nävar bladspenat
100 g färsk grönkål, finhackad

Gör så här
1. Pickles: Strimla moroten och skiva rödlöken tunt. Koka upp vinägern och lägg i morot och lök. Vänd runt och lägg upp allt i en skål. Låt stå i kylen ett dygn.
2. Blötlägg kidneybönor och råris separat i mycket vatten i 8 timmar.
3. Koka kidneybönorna mjuka, cirka 50 minuter. Kyl ner dem fortfarande liggandes i kokspadet.
4. Koka samtidigt råriset mjukt i mycket vatten med lite salt 45 minuter. Sila bort vattnet och låt svalna.
5. Sila av bönorna och mixa dem med riset i matberedare till en fast, smetig massa. Tillsätt dijonsenap och havssalt och blanda om ordentligt. Blöt händerna och forma massan till fyra burgare. Låt stå en stund i kylen.
6. Majonnäs: Lägg alla ingredienser i en skål. Mixa med stavmixer till en tjock majonnäs.
7. Boilers: Ångkoka potatisen mjuk, 10–20 minuter beroende på potatisens storlek.
8. Mixa paprikapulver, oregano och havssalt. Blanda potatisen med rapsolja och kryddblandning i en skål.
9. The Plant Ketchup: Koka grönsaker, tomatkross, havssalt och äppel-
cidervinäger under lock 30 minuter.
10. Häll koket i en kannmixer och mixa 1 minut på högsta hastighet. Tillsätt lite vatten om det inte snurrar runt ordentligt. Kyl ner.
11. Servering: Stek burgarna i olja ett par minuter på varje sida. Rosta hamburgerbröden i torr panna. Lägg ihop burgaren så här: bröd, majonnäs, spenat, pickles, burgare, ketchup och till sist bröd. Servera med varma boilers och ketchup. Strö över rikligt med finhackad grönkål.

Fler suveränt goda vegetariska rätter:

Hemgjord palsternackspasta med tomatsås och solrostopping

Kikärtspannkakor med fänkålstopping

Piffa linsrisotton med apelsin och räkor

 

Save

Läs också

(12)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar