Annons

Annons

Grovt sandwichbröd

Ett hembakt sandwichbröd är väldigt mycket godare och nyttigare än färdigköpt.

sandwich

Grovt sandwichbröd

L
1 bröd

100 g rågkross
25 g jäst
3 dl mjölk, ljummen L
3 msk linfrön
2 msk strösocker
100 g grahamsmjöl (drygt 1½ dl)
375 g vetemjöl (6 dl)
50 g smör, rumsvarmt L

Gör så här
1. Lägg rågkrosset i blöt i en skål med rikligt med kallt vatten och låt stå över natten.
2. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt blötlagt rågkross, linfrön, socker och nästan allt mjöl, men spara lite till utbakningen.
3. Tillsätt till sist det mjuka smöret och knåda degen ordentligt, för hand eller i maskin, cirka 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk 1 timme.
4. Vänd upp degen på välmjölat bakbord eller arbetsbänk och forma den till ett bröd utan att knåda den alltför mycket. Lägg brödet i en välsmord och lätt mjölad brödform som rymmer cirka 3 liter. Låt jäsa 1–2 timmar, tills degen precis når upp till kanten på formen. Sätt i slutet av jästiden ugnen på 180°.
5. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå formen, och en plåt ovanpå så att brödet förhindras att stiga ovanför kanten. Ställ in alltsammans i nedre delen av ugnen och grädda brödet i cirka 50 minuter.
6. Stjälp upp brödet ur formen och låt det svalna på galler.

Fler goda bröd

Saftigt bröd med dinkel

Annons

Pitabröd till falafel

Örtbröd med mozzarella

Valnötsbröd med quinoa

 

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar