Annons

Annons

Gröna grönsakssoppan 
med hemgjorda rotfruktschips och majonnäs

En i grunden ganska enkel grönsakssoppa blir riktigt lyxig 
med krispig topping, chips och 
en god kräm.

gronsakssoppa-rotfruktschips-citruskram

Grönsakssoppa 
med rotfruktschips och citruskräm

G L

4 portioner
Tid: 30 minuter

7 dl grönsaksbuljong L
2 dl vispgrädde L
1 msk smör L
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
½ knippe persilja
125 g färsk spenat
200 g ärter

Annons

Rotfruktschips
1 palsternacka
3–4 potatisar
1 stor morot
2 dl rapsolja till fritering

Salladstopping
några kvistar bladpersilja
3 salladslökar
de innersta, späda bladen av ett salladshuvud
2 msk olivolja
salt och nymald svartpeppar

Citron- och parmesanmajonnäs 
150 g majonnäs, helst hemgjord L
2 dl finriven parmesan
rivet skal och saft från ½ citron
1 vitlöksklyfta

Gör så här
1. Koka upp buljong och grädde och lägg i smöret.
2. Finhacka löken och skala och pressa vitlöken. Lägg persilja, spenat, ärter, och pressad vitlök i soppan och ge soppan ett uppkok. Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
3. Rotfruktschips: Skala rotfrukterna och skär dem i tunna skivor. Hetta upp 2 dl rapsolja, i en tjockbottnad gryta, till 180°. Fritera rotfruktsskivorna, några i taget, tills de blir krispiga och får lite färg. Plocka upp chipsen med en hålslev och lägg dem att rinna av på hushållspapper. Salta dem lätt.
4. Salladstopping: Grovhacka persiljan och strimla salladslöken. Blanda det med de späda salladsbladen i en skål. Ringla över olivoljan och krydda med lite salt och peppar.
5. Citruskräm: Blanda majonnäsen med parmesanost, citronskal och -saft. Pressa ner en vitlöksklyfta och rör om. Smaksätt med lite mald svartpeppar.
6. Servera soppan i varma skålar. Toppa med salladen och servera chipsen och krämen vid sidan om.

Fler goda soppor

Hälsosam nudelsoppa

Skummig blomkålssoppa med krutonger

Närande grönkålssoppa

Räksoppa med pilgrims- och räkspett

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar