Annons

Annons

Grillkvällens godaste tillbehör

Vad vore det grillade köttet och fisken utan de goda tillbehören? Här är fem recept som gör grillkvällen komplett.

Recept och foto: All over press

Grillad spetskål

G L

4 portioner
Tid: 20 minuter

2 spetskålshuvuden
olivolja till pensling

Gör så här
1. 
Ta bort de yttersta bladen på spets­kålen. Skär kålhuvudena i kvartar utan att ta bort stocken – den håller ihop bladen. Pensla ytan med olivolja.

Annons

2. Grilla spetskålen 5–6 minuter på varje sida.

 

Grillade majskolvar

G L

4 portioner
Tid: 25 minuter

4 färska majskolvar, helst med bladen kvar

Gör så här
1. Lyft försiktigt bladen på majsen åt sidan, men utan att dra loss dem. Ta bort de tunna stråna under bladen, och lägg sedan tillbaka bladen på plats igen.

2. Skölj majskolvarna i kallt vatten. När de är blöta tar det inte eld i bladen lika lätt när majsen ligger på grillen.

3. Grilla majskolvarna 20–25 minuter, tills bladen är helt svarta. Vänd dem ofta. Ta bort bladen och servera kolvarna hela eller skurna i 2–3 bitar.

 

Kryddörtsmör

G L

4 portioner
Tid: 5 minuter + tid i kylskåp

125 g smör, rumstempererat L
3 msk hackad gräslök
2 msk hackad färsk dragon
1 tsk balsamvinäger
salt

Gör så här
1. Rör ihop smöret med övriga ingredienser.

2. Klicka upp kryddsmöret i en skål. Ställ kallt om du inte ska servera direkt, men ta fram det en stund före servering så att det hinner bli mjukt igen.

 

Bakad potatis med dragon

G L

4 portioner
Tid: 50 minuter

800 g små färskpotatisar
4 msk olivolja
4 kvistar dragon
4 tsk flingsalt
4 ark bakplåtspapper
aluminiumfolie

Gör så här
1. Klipp fyra kvadrater av bakplåtspapper, 25×25 cm, och lägg varje bit över en lika stor bit aluminiumfolie.

2. Skölj potatisen och skrubba den ordentligt. Fördela den på pappersarken och droppa över olivolja. Krydda med dragon och salt. Vik ihop bakplåtspapperet och aluminiumfolien väl om potatisen till fina paket.

3. Lägg paketen på grillen och grilla 45–50 minuter. Vänd dem försiktigt ett par gånger under tiden.

 

Gemsallad med avokado

G L

4 portioner
Tid: 15 minuter

4 gemsalladshuvuden
1 avokado, väl mogen
1 knippe rädisor
2 dl nyspritade ärter, eller tinade
150 g fetaost L

Dressing
1 msk balsamvinäger
½ dl rapsolja
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Gör så här
1. Ta isär salladshuvudena i fina hela blad. Skölj dem, låt rinna av och lägg upp dem på ett fat.

2. Skär avokadon i tärningar. Skölj rädisorna och skär dem i stavar eller skivor. Strö avokado, rädisor och ärter över salladsbladen. Smula fetaosten.

3. Dressing: Rör ihop vinäger och olja med salt och peppar. Häll det över salladen strax före servering. Avsluta med den smulade fetaosten.

Mer gott på grillen:

Flädermarinerad kyckling på grillen

Kycklinglår med koriander på grillen

Kycklingspett med mango- och avocadosallad

 

Läs också

(32)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar