Annons

Annons

Griljerad julskinka i ny tappning

Spännande griljering med söt svartvinbärsgelé och ingefärsmarmelad tillför något nytt till julskinkan.

Foto: Simon Brown/timesincuk.com och Shutterstock

Foto: Simon Brown/timesincuk.com och Shutterstock

Julskinka med gelégriljering

G L
10 portioner, inklusive rester
Tid: cirka 4 timmar

3–4 kg rimmad julskinka
1 msk mörkt muscovadosocker
4 hela kryddnejlikor
1 msk hela svartpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk majsstärkelse + 1 msk vatten

Annons

Griljering
2 tsk äppelcidervinäger
1 msk majsstärkelse
2 msk svartvinbärs- eller rödvinbärsgelé
2 msk ingefärsmarmelad
1 msk mörkt muscovadosocker
en stor nypa mald kryddpeppar
1 msk dijonsenap

Garnering
3 msk hela kryddnejlikor

Gör så här
1. Spola av skinkan men behåll nätet. Stick in en termometer i tjockaste delen av skinkan. Lägg skinkan i en stor gryta eller kastrull med svålen ner och häll på kokande vatten tills det täcker skinkan. Tillsätt musco­vadosocker, nejlikor, pepparkorn  och lagerblad. Koka upp och ta bort skummet med hålslev. Låt sjuda mycket sakta tills innertemperaturen är 68°. Ska du griljera den direkt kan du ta den vid 66°.
2. Lyft upp skinkan, ta bort nätet och dra försiktigt bort svålen. Gör ett   rutmönster på fettet med en vass kniv, var noga så du inte skär igenom till skinkan. Hit kan du förbereda och förvara skinkan i kylen. Låt den vila i rumstemperatur 30 minuter innan tillagningen påbörjas igen. Även gril­­jeringen kan göras och förvaras i kyl flera dagar i förväg.
3. Sätt ugnen på 200°.
4. Griljering: Blanda vinäger och majsstärkelse och blanda sedan väl med resten av ingredienserna och bred blandningen på skinkan. Tryck sedan ner nejlikorna i fettet.
5. Lägg skinkan i en stor stekgryta. Häll i 2 dl vatten. Griljera långt ner i ugnen cirka 30 minuter tills skinkan fått fin färg. Låt den vila 10 minuter innan den skivas och serveras. Sila skyn och koka ner den några minuter och red sedan av med majsstärkelse utrörd i vatten och servera den som sås till skinkan.

Härliga tillbehör till skinkan:

Mauds lättbakade vörtbröd

Krämig gratäng med rotfrukter och italienska ostar

Härlig julsallad med kryddiga smaker

Ädelostpaj med granatäppelkärnor

Mauds bästa sillar

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar