Annons

Annons

Glasstårta Peach Melba

Det går mycket bra att använda frysta hallon, men koka dem 1 minut om de är importerade. För den som har bråttom går det att fuska med färdiga marängbottnar till glasstårtan.

Recept: Elisabeth Johansson
Foto: Eva Hildén-Smith

Glasstårta Peach Melba

G L
10 bitar
Tid: 30 minuter + 7 timmar i frys

2 marängbottnar, se recept nedan

Hallonglass
200 g hallon
3 dl vispgrädde L
2 äggulor
¾ dl florsocker

Persikoglass
3 dl vispgrädde L
2 äggulor
¾ dl florsocker
1½ dl persikopuré; avrunna, mixade persikor från burk

Annons

Hallonsås
200 g hallon
ca 2 msk florsocker

Garnering
2 dl vispgrädde L
1 tsk vaniljsocker
1–2 färska nektariner eller konserverade persikor
200 g hallon

Gilla Matmagasinet på Facebook

Gör så här
1. Klä en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter och cirka 8 cm hög, med plastfolie. Lägg i en marängbotten.
2. Hallonglass: Tina och mixa hallonen och passera dem genom en fin sil. Vispa grädden. Vispa äggulorna och florsockret i en annan skål till ett fluffigt skum. Vänd i hallonpurén och den vispade grädden. Bred ut hallonglassen över marängbottnen och ställ in formen i frysen.
3. Persikoglass: Vispa grädden. Vispa upp äggulorna och florsockret i en annan skål till ett fluffigt skum. Vänd i persikopurén och den vispade grädden. Bred ut persikoglassen över hallonglassen, lägg på nästa botten och låt stå i frysen minst 5–6 timmar.
4. Hallonsås: Tina och mixa hallonen och passera dem genom en fin sil. Smaka av med florsocker.
5. Garnering: Vispa grädden med vaniljsocker och spritsa fina toppar. Ställ tillbaka glassen i frysen, låt stå  minst 1 timme. Ta ut tårtan och garnera med klyftor av nektarin eller persika, hallon och hallonsås. Servera resten av såsen vid sidan om.

Marängbotten

G L
2 bottnar
Tid: 15 minuter + 1½ timme i ugn

4 äggvitor
1 tsk citronsaft
1½ dl strösocker
2½ dl florsocker

Gör så här
1. Sätt ugnen på 150°. Vispa äggvitor och citronsaft skummigt med elvisp. Sänk hastigheten och tillsätt hälften av strösockret. Strö i resten av strösockret och öka hastigheten, vispa ett par minuter.
2. Sikta florsockret och vänd ner det i marängen med en slickepott. Spritsa upp två bottnar 20–21 cm i diameter med en slät tyll eller stjärntyll på en plåt med bakplåtspapper.
3. Grädda mitt i ugnen cirka 4 minuter och sänk sedan till 100° och grädda ytterligare 1–1½ timme tills bottnarna lätt lossnar från papperet. Ta ut och låt svalna med papperet på och flytta över till ett galler.

Andra goda desserter

Lyxig tårta för dessertälskaren med valnötter, mockakräm och chokladglasyr

Klassisk punschparfait

Yoghurtglass med bär och choklad

Mauds festliga citronyoghurtglass

 

Läs också

(26)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar