Annons

Annons

Gâteau Riche på nytt vis

Den klassiska kombinationen choklad, vaniljglass och kaka är svårslagen. I dag skulle den gode Wretman kanske försvenskat den ytterligare. Enkla flarn kan man köpa i affären, men lite godare blir det allt om man gör dem själv.

Recept: Jens Linder
Foto: Ulrika Pousette

Gâteau Riche gala på nytt vis

G
4 portioner
Tid: 10 minuter

12 havreflarn eller småkakor G L
½ liter vaniljglass L
2 dl chokladsås L
torkad frukt, till exempel jordgubbar eller hallon

Gör så här
1. Varva brutna flarn eller kakor, glass och chokladsås i fyra kylda coupeglas eller skålar.
2. Garnera med torkad frukt.

Havreflarn

L
cirka 25 flarn 
Tid: 35 minuter

Annons

100 g smör L

3 dl havregryn
1 ägg
1½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 msk vetemjöl

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret på svag värme. Häll i havregrynen och rör om.
2. I en annan bunke, vispa ihop ägg och socker till en fluffig smet.
3. Blanda bakpulver och mjöl och rör ner i äggsmeten. Blanda också ner havregrynsröran.
4. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Klicka ½ msk smet till varje kaka, och ganska glest eftersom smeten flyter ut ganska mycket.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen 6–7 minuter.
6. Ta ut och låt kakorna svalna lite. Lossa dem från papperet. Förvara kakorna i lufttät burk.

Chokladsås

G L
4 portioner
Tid: 15 minuter

½ dl vispgrädde L

100 g mörk choklad, hackad L
1 msk strösocker
½ dl crème fraiche L
1 msk smör L

Gör så här
1. Värm grädden och lägg i chokladen och sockret.
2. Rör om och låt smälta. Tillsätt crème fraiche och smör. Rör tills såsen blir slät. Servera varm eller kall.

Här hittar du fler klassiska rätter av Tore Wretman:

Tore Wretmans Toast Skagen

Dillkött – en riktig Tore Wretman-klassiker!

Plankstek med klassiska tillbehör

 

Läs också

(16)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar