Annons

Annons

Fresta med vårens finaste cheesecake

En riktigt fyllig skapelse som är god att servera både som dessert och till fika.

Recept All over press Foto Inge Skovdal

Cheesecake med  rabarber och vit choklad

G

8–10 bitar
tid:

Botten
100 g smör
175 g digestivekex G

Rabarberkompott
100 g rabarber
1 dl vatten
100 g strösocker, ca 1½ dl
2 tsk potatismjöl + 2 tsk vatten
100 g jordgubbar

Annons

Ostfyllning
4 blad gelatin
75 g vit choklad
75 g strösocker
2 ägg
200 g mascarpone
2 msk limesaft
3 dl vispgrädde

Garnering
harsyra
jordgubbsblommor och -blad

Gör så här
1. Botten: Smält smöret och låt det svalna något. Lägg digestivekexen i en matberedare, tillsätt smöret och mixa till en smulig deg. Sätt kanten till en springform, 20–22 cm i diameter, på det fat som kakan är tänkt att serveras på och tryck ut smulorna i ringen till en botten. Ställ kallt.
2. Rabarberkompott: Skär rabarbern i små bitar. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull, lägg i rabarbern och låt koka 2 minuter. Rör ut potatismjölet i vattnet och häll det i kastrullen. Ta den sedan från värmen direkt när första bubbblan syns. Skär jordgubbarna i mindre bitar och tillsätt i kompotten.
3. Ostfyllning: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 10 minuter. Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikron. Vispa socker och ägg pösigt och blanda med mascarponen till en jämn smet.
4. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt i en liten kastrull.  Ta från värmen och tillsätt limesaften.
5. Vispa grädden. Rör ner den smälta chokladen i ägg-smeten, därefter gelatinet och sist grädden. Rör jämnt och fluffigt.
6. Häll smeten över kexbottnen och därefter rabarber- och jordgubbskompotten. Låt kakan stå kallt att stelna minst 3 timmar före servering.
7. Lossa formkanten. Garnera cheesecaken med harsyra och jordgubbsblommor och -blad precis före servering.

Fler goda cheesecakes:

Cheesecake med Oreos

Gilla Matmagasinet på Facebook

Superkrämig cheesecake-tiramisú

Kolacheesecake med muscovado

Snabb no bake blåbärscheesecake

 

Läs också

(114)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar