Annons

Annons

Fira Nationaldagen med en fluffig kalastårta

En helt underbar tårta med fluffigt skum, sötsyrlig rabarber och botten med knaprig mandel.

Foto: John Bendstsen

Mandelmaräng med rabarberskum och bär

L
ca 10 bitar

Tid: 40 minuter + ca 45 minuter i ugn

Mandelbotten
200 g sötmandlar
4 stora äggvitor
1½ dl strösocker

Rabarberskum
300 g rabarber
1 dl ekologiskt rörsocker
1½ msk potatismjöl
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde L

Annons

Garnering
500 g blandade bär, t ex blåbär, hallon och jordgubbar

Gör så här

1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175°. Kör mandlarna i matberedare eller mixer tills de är grovhackade eller hacka för hand. Vispa vitorna till skum med en elvisp. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en styv maräng. Vänd ner mandelhacket i äggvitorna.
2. Kläm fast bakpapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diam. Smörj kanterna. Fördela marängmassan i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 20–25 minuter tills ytan fått fin gyllene färg. Låt bottnen svalna i formen.
3. Rabarberskum: Ansa rabarbern och skär stjälkarna i 2 cm långa bitar. Lägg ut dem i en ugnsform. Strö över rörsocker och potatismjöl. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna över rabarbern och lägg även ner stången. Rör om. Baka mitt i ugnen i 175°, 20–25 minuter tills rabarbern är mjuk. Låt kallna. Plocka bort vaniljstången och rör samman rabarbern till en massa.
4. Vispa grädden och vänd försiktigt ner rabarbermassan. Smaka av om det behövs mer socker.
5. Servering: Fördela grädden på bottnen och garnera med bär.

Gilla Matmagasinet på Facebook

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar