Annons

Annons

Festlig glassbomb med choklad och körsbär

Festligare dessert får du leta efter. Det blir över av den goda kakan, men den är god att servera till kaffe eller te och du kan även frysa den.

Foto: Simon Brown/timesincuk.com och Shutterstock

Foto: Simon Brown/timesincuk.com och Shutterstock

Glassbomb med choklad och körsbär

L
8 portioner
Tid: 1 timme

Chokladbotten
4 dl vetemjöl, 240 g
1½ dl kakao, 60 g
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
4 dl mörkt muscovadosocker
2 stora ägg, lätt uppvispade
1 dl filmjölk eller yoghurt L
1 tsk vaniljsocker
1 msk cognac eller brandy
125 g smör L
2½ dl vatten, 250 ml

Annons

Fyllning och garnering
500 g körsbär i sås eller inlagda körsbär eller ca 200 frysta bär
1 liter vaniljglass L
1 msk finriven mörk choklad L

Gilla Matmagasinet på Facebook

Maräng
4 stora äggvitor
2 dl strösocker

Gör så här
1. Sätt ugnen på 190°. Förbered en ugnsform 20×30 cm med bakplåtspapper.
2. Chokladbotten: Sikta mjöl, kakao och bakpulver i en stor skål. Tillsätt socker och blanda. Vispa ägg, filmjölk eller yoghurt, vaniljsocker och cognac eller brandy i en separat skål.
3. Dela smöret i bitar och lägg i en kastrull med 2½ dl vatten. Ta bort kastrullen från värmen så fort vattnet börjar koka. Låt smöret smälta och häll vätskan i mjölblandningen, rör om. Rör i äggsmeten och blanda väl. Häll i formen och grädda 25–30 minuter. Låt svalna. Ta bort bakplåtspapperet och låt kakan svalna.
4. Körsbär: Sila av körsbären från lag eller sås alternativt tina frysta körsbär. Söta körsbären om de är helt osötade. De behöver bara vara lätt sötade eftersom kakan, glass och maräng är söta. Spara lagen eller såsen och använd den som saftsås vid annat tillfälle. Hit kan förberedas dagen före.
5. Sätt ugnen på 220°. Skär ut 8 rundlar à 6 cm av chokladkakan. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och lägg en sked körsbär på varje chokladcirkel.
6. Maräng: Vispa äggvitorna till ett fast skum. Häll i sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast och glansig maräng.
7. Lägg en stor kula glass på körsbären på varje chokladrundel. Täck alltsammans med ett jämnt lager maräng. Se till att det inte finns några hål. Ställ dem i frysen. Hit kan förberedas precis före middagen.
8. Vid servering: Ge bakelserna färg med en gasolbrännare eller ett par minuter i ugn under grill precis före servering. Lägg dem snabbt på assietter och strö över lite finriven mörk choklad.

Fler lyxiga festdesserter:

Dessertbomb för nutellaälskaren

Mauds festliga rombrûlée med bjärnbär

Överraska med blåbärssufflé

Pavlova med passionsfruktscurd

Mauds sagolika chokladfondant

Läs också

(1)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar