Annons

Annons

Fänkålsbakad lax med citron och feta

Pigga upp den lena laxen med ett friskt och lite tuggigt täcke av fänkål och citron.

Av: Lena Söderström Foto: Ulrika Pousette

Recept: Lena Söderström
Foto: Ulrika Pousette

Fänkålsbakad lax med citron och feta

GL
4 portioner
Tid: 30 minuter

700 g laxfilé, ben- och skinnfri
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk fänkålsfrön, mortlade

Garnering
1 fänkål
1 citron
2–3 msk olivolja
100 g fetaost L
1 msk flytande honung

Annons

Tillbehör
kokt potatis
blandad grönsallad

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Skär laxen i fyra portionsbitar. Pensla bitarna med olja och krydda med salt och stötta fänkålsfrön. Lägg dem i en oljad ugnsform och baka mitt i ugnen 5 minuter.
3. Ansa fänkålen och skär den i tunna skivor, gärna på mandolin. Skiva också citronen.
4. Fräs fänkålen i hälften av oljan 3 minuter. Ta upp och fräs citron­skivorna i resten av oljan 3 minuter.
5. Smula fetaosten över laxen. Täck den med fänkåls- och citronfräs, ringla över honungen och gratinera mitt i ugnen ytterligare 5–10 minuter, beroende på fiskens tjocklek.
6. Servera laxen med kokt potatis och en blandad sallad.

Fler goda rätter med lax:

Asiatisk lax med citron och broccoli

Ugnsbakad lax med spenat och vitvinssås

Lax med vår bästa citronsås

 

Läs också

(10)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar