Annons

Annons

Paj med extra sprött pajskal – så gör du

Har du provat att använda riva ner kokt kall potatis i pajdegen? Resultatet blir ett extra sprött skal med god smak. Passar både som ensamrätt och på en buffé.

Recept: Maud Onnermark Foto: Ulrika Pousette

Recept: Maud Onnermark
Foto: Ulrika Pousette

Spenat- och getostpaj

6 portioner
Tid: 25 minuter + 1 timme i kyl och ugn

Pajdeg
4 dl vetemjöl, 240 g
½ tsk salt
150 g kallt smör
150 g kokt, skalad kall potatis

Fyllning
1 stor gul lök
1 msk olivolja
1 paket tinad bladspenat, 450 g
3 ägg
2 dl mjölk
1 tsk salt
½ krm nymald svartpeppar
1 liten rulle getost, 200 g
25 g pinjenötter

Annons

Gör så här
1. Pajdeg: Blanda mjöl, salt och smör i bitar, gärna i matberedare. Pressa eller finriv potatisen och blanda snabbt ner i degen.
2. Tryck ut degen i en rund form, 26–28 cm i diameter, eller en rektangulär form, 20×30 cm. Låt stå i kyl minst 30 minuter.
3. Fyllning: Hacka löken fint och fräs den i oljan tills den är mjuk. Pressa vätskan ur spenaten och blanda den sedan med löken och fräs en kort stund. Fördela blandningen i pajskalet. Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Häll blandningen över spenaten. Skiva getosten och lägg på skivorna och strö över pinjenötterna.
4. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 minuter tills äggstanningen stelnat och osten fått fin färg.

Fler goda pajer

Klassisk quiche lorraine

Spenat- och getostpaj LCHF

Frasig västerbottenspaj med filodeg

 

Läs också

(19)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar