Annons

Annons

Enkla minipizzor med pesto till välkomstdrinken

Verkligt läckra minipizzor som också kan bakas med getost. Gästerna tar garanterat mer än en!

Av Camilla Zarah Lawes Foto: Columbus Leth

Av Camilla Zarah Lawes Foto: Columbus Leth

Minipizzor med pesto och mozzarella

L
12 stycken

15 g jäst
¼ tsk strösocker
1¼ dl vatten, 37°
ca 4 dl vetemjöl special
½ tsk salt
1 msk olivolja

Pesto
1 liten bunt färsk basilika
30 g pinjenötter
1 dl olivolja
finrivet skal av ½ citron
½ dl riven parmesan
salt och nymald svartpeppar
ev lite vatten

Annons

Garnering
2 bollar buffelmozzarella, 250 g
olivolja
rosmarin, färsk eller torkad
rosépeppar (kan uteslutas)

Gör så här
1. Smula jästen i en liten skål och lös upp den med sockret. Vispa i vattnet och låt blandningen stå 10 minuter, eller tills det börjar bubbla lite.
2. Blanda mjöl och salt i en stor skål och gör en fördjupning i mitten. Häll i jästblandningen och oljan. ”Skopa” över mjölblandningen med hjälp av en degskrapa och vänd runt. Knåda ihop degen ordentligt på mjölat ­underlag, cirka 10 minuter, tills den är blank och elastisk. Forma degen till en kula, täck den med en lätt fuktad handduk och låt degen jäsa cirka 2 timmar.
3. Pesto: Grovhacka basilikabladen. Grovhacka också pinjenötterna. Blanda hacket i en skål med olja, ­citronskal och parmesan. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt lite vatten ifall peston känns för tjock.
4. Sätt ugnen på 200°.
5. Knåda ur luften ur degen och kavla ut den cirka ½ centimeter tjock på ett mjölat underlag. Ta ut 12 rundlar, 5 cm i diameter, med hjälp av en utstansare eller litet glas. Lägg över dem på en plåt med bakplåtspapper.
6. Bred lite pesto på pizzorna. Skär mozzarellabollarna i ½ cm tunna skivor och lägg en på varje pizza. Pensla med olja, garnera med rosmarin och avsluta med lite nymald rosépeppar.
7. Grädda pizzorna mitt i ugnen cirka 8 minuter, tills osten smält ut helt och fått fin färg.

Ännu mer läcker plockmat:

Snittar med gravad lax och ricottaröra

Smördegspuffar med rostade morötter och champinjoner

Kryddig linsröra till glöggen

Portabellopizzor med mozzarella

Nektarinklyftor med skinka och färskost

 

Läs också

(1)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar