Annons

Annons

En smakrik linssallad – tre sätt att servera

God sallad med många olika smaker och texturer! Får du dressing över, förvara den i kylskåp och använd till annan matlagning.

Recept: Maximillan Lundin Foto: Erik Olsson

Recept: Maximillan Lundin (ur boken Miljödieten)
Foto: Erik Olsson

Apelsinmarinerad linssallad med
rostat mandelmjöl och ugnsrostad potatis

GL
4 portioner
Tid: 45 minuter

VEGANSKT GRUNDRECEPT

Rostat mandelmjöl
1 dl mandelmjöl
en nypa torkad timjan
1 riven vitlöksklyfta
¼ tsk havssalt

Annons

Ugnsrostad potatis
12 medelstora potatisar (600 g)
2 msk olivolja
½ tsk havssalt

Apelsinmarinerad linssallad
2 dl färskpressad apelsinsaft
1 msk dijonsenap
1 msk cashewnötter
4 msk kallpressad rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
½ tsk havssalt
6 dl kokta gröna linser (600 g)

Grönsaker
1 endivsallad
1 zucchini
1 morot
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
¼ tsk havssalt

Gör så här
1. Värm ugnen till 200°. Rosta mandelmjöl, timjan och vitlök i en torr stekpanna på medelvärme tills det blir ljust gyllenbrunt, 3–4 minuter. Rör om hela tiden. Smaksätt med salt, lägg upp i en skål och låt svalna.
2. Dela potatisen i halvor och blanda den med olivolja och salt i en ugnsform. Rosta i ugnen cirka 30 minuter eller tills potatisen har blivit gyllenbrun.
3. Blanda apelsinsaft, dijonsenap, cashewnötter, rapsolja, vitvinsvinäger och salt i en mixerskål. Mixa på högsta hastighet 1 minut. Häll upp dressingen i en skål.
4. Strimla endivsalladen på längden. Riv zucchinin grovt. Skala moroten och riv den grovt. Blanda grönsakerna med olja, vinäger och salt och lägg upp i en skål.
5. Servering: Sila linserna och lägg upp dem på tallrikar. Ringla över hälften av apelsindressingen och avsluta med att strö över mandelmjölet. Servera potatisen, grönsakerna och resten av dressingen vid sidan om.

VEGETARISK VERSION
– 2 dl kokta gröna linser (200 g)
– mandelmjöl
– ¼ tsk havssalt
+ 100 g fetaost L

Gör så här
Rosta försiktigt vitlök och timjan i en mindre panna. Smula ner fetaosten i blandningen och strö den över linserna vid servering.

MED SKALDJUR
– 4 dl kokta gröna linser (400 g)
+ 100 g handskalade räkor

Gör så här
Hacka räkorna i mindre bitar och blanda dem med de avrunna kokta linserna. Fortsätt sedan enligt veganreceptet ovan med mandelmjölet inkluderat.

TIPS
Prova också att strö det rostade mandelmjölet över till exempel ugnsbakade rotfrukter.

Du kanske också gillar:

Frijodillas – veganska tortillas med kryddig bönröra och ärtkräm

Rösti på sötpotatis med varma vitlökslinser

 

Läs också

(7)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar