Annons

Annons

En saffransdeg blir tre goda bullar

Av en enda deg gör Maud en härlig butterkaka, läckra bullar och traditionella lussekatter.

2
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Recept: Maud Onnermark
Foto: Ulrika Pousette

Saffransbutterkaka, bullar och lussekatter

L
1 butterkaka, 10 bullar och 20 lussekatter

2 kuvert saffran, 1 g
½ tsk salt
1 msk okryddad sprit
50 g jäst för söta degar
6 dl lättmjölk L
175 g rumsvarmt smör L
2 dl vit sirap eller strösocker
2 tsk stött kardemumma
1 ägg
ca 20 dl vetemjöl, 1,2 kg

Annons

Vaniljkräm
1½ dl standardmjölk L
1 påse marsan för kokning
2 msk strösocker

Kanelsmör
50 g rumsvarmt smör L
½ tsk kanel
½ tsk stött kardemumma
2 msk strösocker

Till pensling
russin
1 uppvispat ägg
1 dl mandelspån

Glasyr
2 dl florsocker
lite vatten

Gör så här
1. Stöt saffranet tillsammans med saltet. Häll på sprit och låt stå minst 30 minuter så att saffranssmaken dras ur ordentligt. Lägg russinen till lussekatterna i blöt.
2. Vispa samman allt till vaniljkrämen och koka upp. Kyl krämen under lock. Blanda kanelsmöret.
3. Smula jästen i en stor bunke. Värm mjölken till 37°. Tillsätt saffran, rumsvarmt smör i klickar, sirap, kardemumma och ägg. Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den blir smidig. Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk cirka 45 minuter.
4. Ta upp och arbeta samman degen. Kavla hälften av degen till en stor kaka, cirka 60×30 cm. Bred på kanelsmör och vaniljkräm. Rulla ihop från långsidan och skär rullen i 8–10 bitar som vardera är 3–4 cm långa.
5. Klä en form, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Ställ bitarna i formen. Skär resten av rullen till 1–2 cm stora bitar och ställ i bullformar. Forma andra hälften av degen till lussekatter. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
6. Pensla med ägg. Sätt russin i katterna och strö mandelspån på kakan och bullarna. Grädda bullarna och lussekatterna mitt i ugnen cirka 10 minuter tills de fått fin färg, och saffranskakan längst ner i ugnen cirka 30 minuter. Täck med folie mot slutet om kakan verkar bli för mörk.
7. Rör ihop florsocker med lite vatten och ringla över butterkakan och bullarna när de kallnat. Ska du frysa dem är det bättre att vänta med glasyren till efter att de tinat.

Baka mer med saffran:

Maffig saffranskrans med apelsin

Saftiga saffranssnurror

Spröda saffransdrömmar

Saffransmuffins

Läs också

(24)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar