Annons

Annons

Eleganta päronbakelser med rätta smaken

En dessert som kräver lite tid och arbetsinsats, men resultatet blir lyxigt för både öga och gom! Extra god att servera efter en middag på kött eller fisk. Mixa riktigt mogna päron till purén eller använd färdig päronpuré från barnmatshyllan(!).

Foto: Peter Kam

Foto: Peter Kam

Eleganta päronbakelser med chokladbotten

L
6 portioner
Tid: 1 timme + 5 timmar i frys

Kladdkakebotten
100 g smör L
2½ dl ljust muscovadorörsocker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
smör och ströbröd till formen L

Annons

Päronbavaroise
1½ blad gelatin
½ dl vispgrädde L
½ dl mjölk L
½ dl strösocker
2 äggulor
½ dl päronpuré
¼ dl vatten
1 droppe grön karamellfärg
1¼ dl grädde, lättvispad L

Gilla Matmagasinet på Facebook

Pärongelé
1 dl gelésocker multi
1 dl päronsaft
1 msk citronsaft

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Rör ner muscovadorörsocker och ägg.
2. Sikta ner övriga ingredienser och blanda samman. Häll smeten i en smord och bröad form, 22 cm i diameter.
3. Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Låt svalna.
4. Ta sex utstickare, 4–6 cm i diameter, och tryck ner i kakan. Låt kakan sitta kvar i formarna. Ta bort överflödig kaka.
5. Päronbavaroise: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädde, mjölk och socker. Tillsätt äggulorna under vispning och sjud till 83°.
6. Häll gräddblandningen i en kall bunke och tillsätt päronpuré, vatten och lite karamellfärg.Ta upp gelatinet och krama ut vattnet. Lägg i päronblandningen och mixa. Plasta och kyl till cirka 15°.
7. Vänd ner lite i taget av den lättvispade grädden i päronblandningen under omrörning. Gör det inte för snabbt, då kan den skära sig.
8. Fördela jämnt över de sex chokladkakebottnarna och ställ i frysen, gärna över natten.
9. Pärongelé: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka blandningen 30 sekunder. Låt svalna lite. Fördela gelén över päronbavaroisen och frys ytterligare några timmar.
10. Ta ut bakelserna cirka 15 minuter före servering.

Fler vackra och goda desserter

Citronkokta päron med kolasås

Läcker chokladkaka med exotiska smaker

Budapestbakelser

Festlig glassbomb med choklad och körsbär

Läs också

(29)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar