Annons

Annons

Egenkokt kycklingbuljong

Det går utmärkt att göra asiatisk buljong på tärningsbuljong, eller att använda fryst som finns i vissa butiker, men har man tid och ork kan man förstås koka egen. Sjud inte för kraftigt, då kan köttet bli torrt och buljongen besk. Fågelköttet blir jättegott att servera på smörgås eller i sallad.

Recept: Jens Linder. Foto: Stefan Wettainen

Recept: Jens Linder. Foto: Stefan Wettainen

Egenkokt kycklingbuljong

G L

4–5 portioner
Tid: 15 minuter + tid att sjuda och svalna

1 kyckling eller höna, cirka 1,2 kg
ca 2 liter vatten
1 msk salt
2 gula lökar i halvor
2 morötter i skivor
5 hela skalade vitlöksklyftor
2 lagerblad
10 svartpepparkorn
10 persiljestjälkar med blad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad salvia
1 kryddnejlika
1 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)

Annons

Gör så här
1. Lägg fågeln i en rymlig kastrull. Häll på kallt vattnet. Ta mer vatten om det inte täcker.
2. Låt koka upp och skumma bort grums som stiger till ytan. Häll på mer vatten så att det täcker. Tillsätt salt och resten av ingredienserna.
3. Sjud fågeln försiktig, i 2½–3 timmar, tills köttet är mört och lossnar från benen.
4. Lyft fågeln ur buljongen och låt svalna lite. Rensa loss skinnet och plocka köttet från benen. Lägg tillbaka benen och skinnet och låt buljongen sjuda ytterligare en halvtimme.
5. Sila buljongen och var noga med att pressa saften ur alla grönsakerna. Diska ur kastrullen och häll tillbaka buljongen. Sjud ihop det så att cirka 60 % återstår.
6. Låt buljongen svalna och ställ sedan in den i kylen. Lyft senare bort fettet som bildats överst. Fettet kan användas till stekning, till exempel av hönsköttet om man vill bryna det.

Du skulle säkert också gilla:

Lär dig göra kalvfond och rödvinssås

Buljongfondue med fyra såser

 

Läs också

(8)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar