Annons

Annons

Dillkött – en riktig Tore Wretman-klassiker!

Dillkött är en klassiker som Tore Wretman slog ett slag för. Få rätter känns så svenska som dillkött, med sin typiska kombination av ättika, socker och dill. Jag gör en mild version med rätt mycket grädde. 

Recept: Jens Linder
Foto: Ulrika Pousette

Dillkött

L
6 portioner
Tid: 2 timmar 15 minuter

1 1/2  kg benfri kalvbog eller lammkött
1½ liter vatten
2 kalvbuljongtärningar L
1 morot
den vita delen av en purjolök
1 stjälk selleri
10 vitpepparkorn
ev ½ tsk dillfrön
stjälkarna från ett knippe dill
salt efter smak

Annons

Sås
2 msk smör L
2 msk vetemjöl
5–6 dl av kokspadet
1–2 tsk ättiksprit, 12 %
1–2 tsk strösocker
vitpeppar ur kvarn
cirka 1 dl finhackad dill
1 äggula
2 dl vispgrädde L
salt efter smak

Tillbehör
kokt potatis

Gör så här
1. Skär köttet i 4 centimeter tjocka bitar. Lägg bitarna i en kastrull. Koka upp vatten i en annan kastrull.
2. Häll det kokande vattnet över köttbitarna och låt koka upp igen. På så sätt lossnar mindre partiklar från köttet.
3. Skumma noga bort allt det grums som stiger till ytan.
4. Lägg i buljongtärningar. Skär  morot, purjolök och selleri i bitar, Lägg i dem också tillsammans med peppar, dillfrön, dillstjälkarna och salt. Låt sjuda försiktigt under lock cirka
1 timme och 15–30 minuter tills köttet är riktigt mört.
5. Lägg över köttet i en ny kastrull.
6. Gör sedan i ordning såsen: Fräs smör och mjöl och häll på 5–6 deciliter av kokspadet under vispning. Sjud tills såsen tjocknar. Lägg i köttet och låt sjuda 5 minuter.
7. Tillsätt ättiksprit, socker, vitpeppar och dill.
8. Rör ut äggulan i 2 dl vispgrädde. Rör ner blandningen i grytan. Efter det får grytan inte koka, bara sjuda. Smaka av om det behövs salt och servera med kokt potatis.

Fler goda grytor:

Gryta med lamm och röda linser

Snabblagad gryta med blandade skaldjur

Provensalsk kycklinggryta

 

Läs också

(56)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar