Annons

Annons

Den gröna smörgåstårtan

En vegetarisk smörgåstårta med fyllning som består av avokado, parmesan, tomat, oliver och mer. Charkuterier passar perfekt till för den som vill.

Recept: Sandra Palmqvist Foto: Anette Nilsson

Recept: Sandra Palmqvist
Foto: Anette Nilsson

Den gröna smörgåstårtan

8–10 portioner
Tid: 1½ timme + tid i kyl

8 halvmånar Polarbröd jubileumskaka, 2 påsar L

Parmesan- och mandelfyllning
3 dl frysta gröna ärter
1 dl skållad och skalad mandel
50 g finriven parmesan, ca 1 dl
400 g philadelphiaost
salt och nymald svartpeppar

Annons

Tomat- och olivfyllning
1 burk kärnfria gröna oliver, 240 g
1 burk kärnfria svarta oliver, 240 g
1 burk tomatpesto, ca 150 g

Avokadofyllning
¼ röd chili
2 vitlöksklyftor
6 mogna avokador
saft av ½ citron

Garnering
1 litet knippe persilja
2 dl crème fraiche
400 g philadelphiaost
1 paket ärtskott, 100 g
hela inkokta rödbetor
hyvlad parmesan

Gör så här
1. Parmesan- och mandelfyllning: Tina ärterna. Grovhacka mandeln. Lägg allt i en matberedare tillsammans med parmesanen och färskosten. Kör till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar. Ställ fyllningen i kylskåpet.
2. Tomat- och olivfyllning: Finhacka oliverna. Rör ihop med tomatpeston. Ställ i kylskåpet.
3. Avokadofyllning: Finhacka chilin. Finriv vitlöken. Dela avokadon, gröp ur fruktköttet och mosa det i en skål tillsammans med chili, vitlök och citronsaft. Smaksätt eventuellt med mer citronsaft, salt och peppar. Ställ kallt fram till användning, dock inte till nästa dag då den kan bli missfärgad.
4. Garnering: Skölj persiljan och låt torka på hushållspapper. Grovhacka och mixa med en stavmixer tillsammans med crème fraiche tills den blir fint ljusgrön. Tillsätt färskosten och mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.
5. Lägg ihop två Polarbrödshalvor till en rund kaka på t ex ett tårtfat, ca 40 cm i diameter. Bred på all parmesan- och mandelfyllning. Lägg på nästa brödlager och fortsätt så tills alla fyllningar är på och allt bröd använt.
6. Bred den ljusgröna krämen över topp och kanter på tårtan. Täck väl och ställ kallt.
7. Vid servering garnera med ärtskott runtom tårtan som ett ”staket”. Dekorera gärna med ett fint bindsnöre eller sidenband.
8. Halvera rödbetorna och lägg tillsammans med den hyvlade parmesanen på toppen av tårtan strax före servering.

Du kanske också gillar:

Mauds smörgåstårta på italienska

Mauds räkbakelse

Lättare smörgåstårta med keso, böckling och fetaost

Extra krämig smörgåstårta med baconfyllning

 

Läs också

(10)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar