Annons

Annons

Den bästa potatisgratängen

Glöm torr och tråkig potatisgratäng – här är en krämig och lättlagad lyxvariant med massor av smak till höstens och vinterns goda stekar.

Foto: Carin Pålsson

Foto: Carin Pålsson

Emils potatisgratäng

GL

8–10 portioner
Tid: 1 timme 15 minuter

1 purjolök
3 vitlöksklyftor
olja eller smör till stekning L
5 dl mjölk L
5 dl vispgrädde L
ca 3 tsk salt
nymald svartpeppar
1½ kg mjölig potatis
1 påse gratängost à 200 g, eller annan smakrik ost

Annons

Gör så här
1. Skölj purjolöken väl och strimla den. Finhacka vitlöksklyftorna. Fräs alltsammans i olja i en stor gryta på medelvärme tills löken är mjuk.
2. Tillsätt mjölk, grädde, salt och peppar. Mjölken ska nästan kännas översaltad. Koka upp.
3. Skiva under tiden potatisen mycket tunt, gärna på mandolin. Lägg ner den i grytan.
4. Sätt ugnen på 200°.
5. Sjud blandningen tills gräddmjölken tjocknar. Smaka av.
6. Smörj en riktigt stor ugnsform. Häll blandningen i formen och strö osten över. Man kan också trycka ner lite av osten i gratängen.
7. Grädda gratängen 30–40 minuter  i nedre delen av ugnen tills potatisen är mjuk och osten fått fin färg.

Mer recept med potatis

Snabba potatispytten

Potatis- dill och currybiffar

Peruansk potatisbakelse

Potatispizza med körvelolja

Salsa verde-potatis

 

Läs också

(60)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar