Annons

Annons

Citronmarängtarteletter

De här goda tarteletterna kan man baka långt i förväg och lemon curd finns att köpa färdig i butik. En liten gasolbrännare är bra att ha till hands när marängen ska få sin fina färg.

Av Birgit Nilsson Bergström Foto Agneta Thorsén

Recept Carina Hansson
Foto Agneta Thorsén

Citronmarängtarteletter

L
12 små tarteletter
Tid: ca 2 timmar

2½ dl vetemjöl
2 msk strösocker
½ ägg, uppvispat
125 g smör L

Fyllning och marängdekor
1½ dl strösocker
½ dl vatten
3 små äggvitor
1 msk strösocker
1 dl lemon curd L

Annons

Garnering
rivet limeskal

Gör så här
1. Hacka samman mjöl, socker, ägg och smör. Forma en deg, plasta in och låt ligga i kyl ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Smöra väl och mjöla små veckade kakformar.
2. Ta fram degen och dela i tolv bitar. Tryck ut i formarna med mjölad tumme.
3. Grädda mitt i ugnen 10–12 minuter. Låt svalna något och stjälp sedan upp tarteletterna försiktigt.
4. Låt socker och vatten koka i en liten kastrull till ca 125°. När temperaturen nått 110°, börja vispa äggvitorna till ett fast skum i en ren och torr bunke. När sockerlagen är 125°, häll ner den i äggvitorna och fortsätt vispa snabbt till en tjock maräng. Tillsätt sockret och vispa tills marängen kallnat. Häll upp i en spritspåse. Förvara i kyl.
5. Vid servering: Lägg en klick lemon curd i varje tartelett. Spritsa på marängen i toppar och ge dem lite färg med en brännare (eller någon minut under grillen i ugnen). Dekorera med limeskal.

Du kanske också gillar

Citronmarängpaj

Gilla Matmagasinet på Facebook

Citronmarängpaj i glas

Saftig citronkaka med kokos

Yoghurtglass med citron

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar