Annons

Annons

Citronmarängpaj på nytt sätt

Man kan förbereda den här desserten dagen före med botten och citronkräm. Marängen görs bäst samma dag.

Recept: Elisabeth Johansson Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Recept: Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Citronmarängpaj i glas

GL
4–6 portioner
Tid: 1 timme

Botten
70 g smör L
150 g digestivekex GL
citronkräm
¾ dl färskpressad citronsaft
1 dl strösocker
½ + ½ dl vatten
knappt 2 msk majsstärkelse
1 äggula
25 g smör L

Annons

Marängtäcke
2 äggvitor
½ dl vatten
1¼ dl strösocker

Gör så här
1. Smält smöret, mixa kexen och smöret. Fördela smulorna i portionsglas och platta till ytan med en liten sked.
2. Koka upp citronsaft, socker och ½ dl vatten. Rör ihop majsstärkelse och äggulan med ½ dl vatten. Rör ner den varma citronblandningen i äggulan och vispa kraftigt. Häll tillbaka i ka­strullen och sjud tills krämen börjar tjockna.
3. Häll upp krämen i en bunke och tillsätt smöret lite i taget. Rör till en jämn kräm. Sätt plastfolie på bunken och låt krämen svalna. Fördela fyllningen i glasen. Ställ glasen på en liten bricka och ställ in i kylen.
4. Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka vatten och socker till 121°. När sockerlagen mäter 110°, börja vispa upp äggvitan. Häll i sockerlagen i en fin stråle och vispa på högsta hastighet ett par minuter. Sänk hastigheten och vispa tills marängen svalnat.
5. Klicka på marängen på lemon curden eller spritsa på den och bränn försiktigt med en gasolbrännare.

Fler härliga påskdesserter

Gul prinsesstårta på påskvis

Gilla Matmagasinet på Facebook

Apelsinmarinerad fruktsallad med citrusgranité

Mauds maffiga choklad- och hasselnötstårta

 

Läs också

(106)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar