Annons

Annons

Bräserad lammstek – ljuvligt till påsk!

Den långa koktiden gör lammköttet extra mört, här i sällskap med potatis och rikligt med torkad frukt. Servera gärna även bulgur eller ris till som kan suga upp den goda såsen.

Recept: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft

Recept: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

Bräserad lammstek

GL
6 portioner
Tid: 30 minuter + 7–8 timmar i ugn

1 lammstek, 2 kg
1 msk salt
1 tsk nymald svartpeppar
25 g smör till stekning L
2 schalottenlökar
2 kanelstänger
2½ dl torrt vitt vin
12 dadlar, urkärnade
12 katrinplommon, urkärnade
50 g russin
12 torkade aprikoser, urkärnade
2–3 msk honung
300 g små potatisar med skal
2 dl vatten

Annons

Kryddblandning
2 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1 msk korianderfrön

Gilla Matmagasinet på Facebook

Gör så här
1. Bryn lammsteken väl på alla sidor i hälfen av smöret i en stekpanna. Salta och peppra den runtom.
2. Kryddblandning: Skala och finhacka ingefäran och vitlöksklyftorna. Mortla hacket med spiskummin och koriander till en massa.
3. Skala löken och hacka den. Fräs den i resten av smöret tillsammans med kryddblandningen och kanelstängerna i stekpannan. Slå över vinet och låt koka 3 minuter. Häll alltsammans över steken i ugnsformen.
4. Lägg all torkad frukt runtom lammsteken och ringla över honung.
5. Skrubba potatisen och lägg i den också. Häll över vattnet. Täck långpannan ordentligt med ett lager bakplåtspapper och ett lager aluminiumfolie, så att det inte finns några glipor.
6. Sätt in formen i kall ugn. Sätt ugnen på 140° och baka rätten 7–8 timmar. Skumma av fettet.

Fler goda långkok:

Långkokad köttfärssås

Daube à la Provence

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar