Annons

Annons

Blomkålssoppa

Mild och god soppa blir en fin, värmande start på middagen. 

Recept: Maud Onnermark
Foto: Ulrika Pousette

Mauds blomkålssoppa

G L
6 portioner
Tid: 20 minuter

1 liten gul lök
1 msk smör L
1 blomkålshuvud, ca 700 g
¾ liter hönsbuljong G L
1½ dl torrt vitt vin
1 dl vispgrädde L
2 dl finriven parmesanost
salt och peppar
Garnering och tillbehör
12 skivor lufttorkad skinka
12 grissinipinnar G L
parmesanost och kryddkrasse

Annons

Gör så här
1. Finhacka löken och fräs den mjuk i smör i en gryta.
2. Ta undan en bit av blomkålen, ca 100 g. Skär resten i mindre bitar och låt dem fräsa med löken mot slutet. Häll på buljong och vin och låt sjuda under lock cirka 15 minuter tills blomkålen är mjuk.
3. Garnering och tillbehör: Skär den sparade blomkålen i tunna skivor och bryn dem i smör i en stekpanna. Rulla en skinkskiva runt varje grissinipinne.
4. Häll av och spara buljongen. Mixa blomkålen och löken till mos och späd med buljongen. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädden. Låt koka några minuter. Tillsätt parmesan och smaka av med salt och peppar.
5. Häll upp den varma soppan och garnera med hyvlad parmesan och den brynta blomkålen. Klipp över lite kryddkrasse och servera med grissini.

Andra goda blomkålsrätter:

Brittisk blomkålsoppa med Stiltonost

Currygryta med lax och blomkål

Dippa i röd hummus och mild blomkålsröra

 

Läs också

(25)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar