Annons

Annons

BBQ-höna med syrad tomat- och avokadosallad

Ett recept på ekologisk och KRAV-märkt höna med hjälp av Sigtunas och Arlandas hotell.

Recept: Mårten Östman Foto: Radisson Blu

Recept: Mårten Östman
Foto: Radisson Blu

BBQ-höna med syrad tomat- avokadosallad, lättrökt cremé fraiche och krispig lök

L

Till hönan:
1 höna
Saltlag 10% (1 dl salt, 10 dl vatten)

BBQ-såsen:
2,5 st gula lökar
5 st vitlöksklyftor
2,5 dl balsamvinäger
35 ml Worcestershiresauce 1 st torkad ancho chilis
1,5 msk spiskummin
2,5 dl farinsocker
0,5 liter passerad tomat 2,5 dl soja
olivolja

Annons

Krispig lök:
1 dl vetemjöl
1⁄2 dl maizena
1⁄2 msk cayennepeppar
2 dl kolsyrat mineralvatten 2-4 gula lökar
2 dl Panko-ströbröd

Gilla Matmagasinet på Facebook

Syrad tomat- och avokadosallad:
3 st tomater
1 dl ättika
1 dl socker
2 dl vatten
2 st avokador – tärnade

Till garnering:
Färsk hackad koriander, fint skuren vårlök, lättrökt crème fraiche (går lika bra med van- lig crème fraiche), tortilla bröd, fint strimlad isbergssallad

Gör så här
1. Stycka hönan i mindre bitar och ta bort eventuella fjäderrester. Lägg bitarna i saltlösningen i ca 4 timmar.
2. Syrad tomatsallad. Blanda ättika, socker och vatten i en bunke och vispa tills det blir en klar vätska. Skär tomaten i 4 klyftor och ta bort innan- mätet, skär klyftorna i fina strimlor och lägg ner i ättikslagen. Ställ i kyl.
3. BBQ-såsen. Lägg den torkade chilin i vatten och låt den bli mjuk. Finhacka gul lök och vitlök och fräs i kastrull tillsammans med spiskummin. När den har svettats och börjar bli genom- skinlig, häll på balsamvinägern och låt den koka ner lite.
4. Ta bort stjälken och kärnor ur chilin när den har blivit mjuk. Skär ner den i mindre bitar. Häll i farinsocker, Worcestershiresauce, passerad tomat, soja samt chilin i lökbland- ningen och låt det småkoka tills den börjar tjockna lite. Mixa såsen så den blir slät och sila den.
5. Ta bort ungefär hälften av såsen och kyl ner resten av det i kyl. Häll sedan upp på flaska. Sätt ugnen på 120 grader. Ta hälften av BBQ-såsen och späd den med lite vatten. Lägg hönan i en ugnsfast form och täck den med såsen. Täck formen med aluminiumfolie.
6. Koka hönan i såsen i ugn i ca 6 timmar eller tills köttet faller av benen. När det är klart ta ur såsen och spara den i kyl till eventuella andra kok. Dra köttet från benen på hönan i fina strimlor och lägg i en skål.
7. Krispig lök. Blanda vetemjöl, maizena och cayenne- peppar i bunke. Häll på mineralvattnet och blanda väl till en smet. Skala löken och skär den i ca 1 cm tjocka halvmånar, blanda i smeten och vänd dem därefter i Panko-ströbrödet. Fritera dem tills de fått en gyllenbrun färg.
8. Uppläggning. Blanda avokadotärningarna med den syrade tomaten och lite färsk hackad koriander. Värm den strimlade hönan i lite BBQ-sås i en kastrull.
9. Lägg ett uppvärmt tortillabröd på en tallrik. Lägg därefter isbergssallad på brödet och ringla över cremé fraiche. Lägg sedan den uppvärmda hönan på salladen, toppa med tomatsalladen och den krispiga löken. Rngla över lite av BBQ såsen.

Du kanske också gillar

Tacos med kyckling och avokadodressing

Tortillas med bönröra och avokado

Carnitas – ångkokt kryddig karré

Tortillas bakade med vete

 

Läs också

(4)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar