Annons

Annons

Baka Mauds naggande goda Madeleinekakor

Det är brynt smör och finrivet citronskal i Mauds goda madeleinekakor. De är supergoda till både te och kaffe eller som tillbehör till glass eller andra desserter.

Recept: Maud Onnermark. Foto: Columbus Leth

Recept: Maud Onnermark. Foto: Columbus Leth

Mauds goda Madeleinekakor med mandel

L

cirka 50 minimadeleiner
Tid: 45 minuter + 2 timmar i kyl

1 minimadeleineform
100 g smör L
1 msk muscovadosirap eller mörk sirap
3 stora äggvitor, 90 g
1¾ dl florsocker, 100 g
1 dl mandelmjöl, 40 g
¾ dl vetemjöl,  45 g
½ krm bakpulver
finrivet skal av 1 ekologisk citron

Annons

Gör så här
1. Bryn smöret tills det blir nötbrunt. Passa noga och ta det direkt från värmen och låt svalna. Blanda ner sirapen.
2. Vispa vitorna till skum och tillsätt florsockret och vispa tills det är fluffigt.
3. Blanda mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver och citronskal. Sikta ner blandningen i smeten och vänd runt.
4. Blanda ner det avsvalnade smöret med sirapen lite i taget. Låt smeten stå övertäckt i kyl minst 2 timmar.
5. Sätt ugnen på 220° vanlig ugn eller 200° varmluft.
6. Smörj en madeleineform. Spritsa ut en sträng i varje fördjupning, fyll dem inte för mycket eftersom de pöser upp mycket vid gräddningen.
7. Grädda mitt i ugnen cirka 6 minuter tills de börjar få färg. Prova med sticka. Låt svalna en stund och ta sedan ur dem ur formen.

Flera av Mauds goda bakverk:

Mauds luftiga marängtårta med mockakräm

Baka Mauds spröda saffransdrömmar

Baka Mauds äppelpaj med tosca

 

Läs också

(5)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar