Annons

Annons

Baka konditorns underbara chokladpaj med salt karamell!

Underbart god chokladpaj med inte mindre än tre fyllningar. Dulce de leche är karamelliserad kondenserad mjölk som finns att köpa färdig.

Recept: Elisabeth Johansson. Foto: Susanna Blåvarg

Salt chokladpaj med karamell

12 bitar
Tid: 45 minuter + tid att vila och svalna

Botten
100 g smör, mjukt
¾ dl florsocker
1 äggula
2 dl vetemjöl
4 msk kakao

Kolafyllning
1 burk dulce de leche (karamelliserad kondenserad mjölk), 400 g

Annons

Chokladfyllning
2 msk strösocker
1 ägg
1 äggula
75 g smör
100 g mörk choklad, hackad

Ganache
100 g mörk choklad, hackad
1 dl vispgrädde

Garnering
flingsalt

Gör så här
1. Botten: Vispa smör och florsocker, vispa i äggulan och vänd ner de torra ingredienserna. Låt vila i kyl cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 180°.
2. Kavla ut degen och klä en pajform, cirka 22 cm i diameter.  Klä kanterna med dubbel aluminiumfolie. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda 10–15 minuter. Låt svalna helt. Bred ut dulce de leche över pajbottnen.
3. Chokladfyllning: Vispa socker, ägg och äggula pösigt. Smält smöret och chokladen tillsammans. Vispa ner i ägg­smeten. Häll upp smeten i pajformen. Grädda cirka 12 minuter, tills fyllningen stannat något.
4. Ganache: Lägg chokladen i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills all choklad har smält. Glasera pajen med ganachen. Strö över flingsalt innan ganachen stelnat. Låt stelna ett par timmar, sätt in i kyl så går det lite fortare.

Fler läckra chokladdesserter:

Mauds chokladtryffeltårta med salt karamell

Läcker chokladtårta med körsbärsgrädde

Lyxig chokladmousse utan tillsatt socker

Festlig glassbomb med choklad och körsbär

 

Läs också

(8)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar