Annons

Annons

Baka glutenfria kanelbullar

Havre i mjölmixen ger bullarna en lite rustikare struktur som blir extra god tillsammans med sötsyrliga äpplen.

Recept: Hembakningsrådet Foto: Agneta Thorsén

Recept: Hembakningsrådet
Foto: Agneta Thorsén

Kanelknyten med äpple

G L

18 stycken

Du kan också baka kanelbullarna på vanligt vetemjöl. Då behövs lite mer än 6 dl mjöl.

25 g jäst
2½ dl mjölk L
1 ägg
1 dl strösocker
½ tsk salt
½ msk stött kardemumma
6 dl Provena glutenfri  mjölmix med havre
100 g smör, rumsvarmt L

Annons

Fyllning
½ dl strösocker + ev lite att strö på äpplena
75 g smör L
½ msk kanel
1–2 äpplen

Pensling
1 ägg, uppvispat
pärlsocker

Gör så här
1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt lite av mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av mjölken, ägg, socker, salt, kardemumma och hälften av mjölmixen och rör slätt.
2. Klicka i smöret och nästan allt av resten av mjölmixen – se upp så att degen inte blir för fast. Bearbeta degen för hand eller med en rejäl elvisp med degkrokar. Jäs degen under bak­duk 40 minuter. Förbered under tiden fyllningen.
3. Fyllning: Rör ihop alla ingredienser utom äpplena. Kärna ur äpplena och skiva dem tunt. Strö eventuellt lite socker på skivorna.
4. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en platta, cirka 30×50 cm. Bred på kanelfyllningen, men spara någon centimeter vid kanten.
5. Skär degplattan i 18 fyrkanter, cirka 3×6 cm. Fördela ut äppelskivorna mitt på dem och vik in degkanterna som ett ”kuvert”. Nyp åt ordentligt och lägg i lite större bullformar på en plåt. Jäs under bakduk 30–40 minuter. Sätt mot slutet av tiden ugnen på 225°.
6. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
7. Grädda dem mitt i ugnen 10–12 minuter eller tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler.

Fler goda glutenfria bakverk

Glutenfri apelsinkaka med valnötter

Den allra godaste kladdkakan

Glutenfria kokosflarn med punschkräm

 

Läs också

(9)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar