Annons

Annons

Baka en saftig mandeläppelkaka på höstens äpplen

Lyxig kaka med mandelmassa och grädde som gör den extra god och saftig.

av Mari Harjula foto Arto Vuohelainen

Recept Mari Harjula Foto Arto Vuohelainen

Mandeläppelkaka

L

1 kaka
Tid: 1 timme 10 minuter

3 ägg
200 g smör, rumsvarmt L
2½ dl vetemjöl
½ dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
150 g mandelmassa
1 dl grädde L

Annons

Fyllning
5–6 äpplen
2 msk strösocker
1 påse mandelspån, 50 g

Gör så här
1. Vispa samman ägg och smör i en bunke.
2. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Häll över det i ägg- och smörmassan. Riv också i mandelmassan. Tillsätt grädden och rör till en jämn smet.
3. Sätt ugnen på 200°. Klä en långpanna, cirka 25×35 cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten, bred ut den ordentligt i hörnen.
4. Kärna ur och klyfta äpplena ganska fint. Lägg dem i ett fint mönster i formen. Strö över socker och mandelspån.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 35–40 minuter, prova med sticka att den känns torr. Ta ut kakan och låt den svalna något före servering.

Fler smarriga äppeldesserter:

Äppelkaka med vaniljsås i glas

Saffranskokta toscaäpplen

Apple and salty caramel pound cake

Äppeltarteletter med mandelspån

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar